Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
De strijd der Vlaamse burgers tegen de Franse adel, eindigend met hun overwinning bij Kortrijk (Guldensporenslag, 1302).
Onderwerp
Guldensporenslag
Titel
De Leeuw van Vlaanderen / Conscience, Hendrik ; hert. door Jonckheere, Karel
Auteur
Hendrik Conscience
Bewerker
Karel Jonckheere
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 1996 | Andere uitgaves
348 p.
ISBN
90-290-6013-1

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Leeuw van Vlaanderen (1838) is een lijvige historische roman, zoals de Romantiek er vele kent. Ze vertelt van de beroemde overwinning van een ongeoefend leger Vlaamse boeren op het leger van de Franse koning in 1302, het verhaal dus van de Guldensporenslag. Juist in de jaren na de Belgische opstand (1830), waarin België loskwam van Noord-Nederland, heeft dit boek veel betekend in 'de Vlaamse emancipatiestrijd'. Deze uitgave is op de spellingsaanpassing na een exacte herdruk van het boek zoals het oorspronkelijk verschenen is, met het voorwoord van Conscience, zijn aantekeningen en ingeleid door Marcel Janssens. Kleine druk.

Over Hendrik Conscience

Hendrik (Henri) Conscience (Antwerpen, 3 december 1812 – Elsene, 10 september 1883) was een Belgisch schrijver. Hij werkte zich door talent en ijver op tot een Vlaams volksschrijver. Er wordt van hem gezegd dat hij "de man was die zijn volk leerde lezen."

Door middel van zijn 'schilderende' teksten probeerde hij het volk op te voeden en te onderwijzen. Conscience was pro-Belgisch maar tegelijk bleek uit zijn geschriften een felle Vlaamsgezindheid. Zijn populairste werk, De leeuw van Vlaanderen heeft bijgedragen tot de Vlaamse bewustwording in de 19e eeuw en de groei van de Vlaamse beweging in de 20e eeuw en werd bijna een eeuw later herwerkt tot een filmscenario en verfilmd door Hugo Claus.

Naast schrijver was hij ook bestuurder, griffier, redacteur, arrondissementscommissaris en conservator van musea.

Biografie

Jeugd

Hendrik Conscience was een zoon van de Antwerpse ongelette…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek