Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een Zweedse inspecteur van politie wordt geconfronteerd met de plotselinge verdwijning van een vrouwelijke makelaar, die verband lijkt te houden met gebeurtenissen rond de eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika in 1994.
Titel
De witte leeuwin
Auteur
Henning Mankell 1948-2015
Vertaler
Cora Polet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Den vita lejoninnan
Uitgever
Amsterdam: De Geus, 2018 | Andere uitgaves
540 p.
ISBN
9789044540192 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wanneer makelaar Louise Akerblom op een afgelegen plek in het verre Zweden vermoord wordt aangetroffen, ziet inspecteur Kurt Wallander zich geplaatst voor de ingewikkeldste opgave uit zijn loopbaan. En nochtans is deze schrandere Scandinavisch-melancholische speurder, ons bekend uit "Moordenaar zonder gezicht" (1998) en "Honden van Riga" (1999), van geen kleintje vervaard. De zaken worden er nog complexer op wanneer in de nabijheid van het lijk een vinger, toebehorend aan iemand met een donkere huidskleur, wordt teruggevonden. Alles wijst op een executie.

Het boek opent met een proloog die zich afspeelt in Zuid-Afrika, anno 1918. Niet verwonderlijk dan ook dat een en ander verband houdt met een aanslag, beraamd door een groep fanatieke Zuid-Afrikaanse blanke extremisten, op ANC-leider Nelson Mandela.

Henning Mankell zet met "De witte leeuwin" een ongemeen boeiende en geloofwaardige politieke thriller neer. De plot is rijk geschakeerd en op overtuigende wijze weet de aute…Lees verder
In dit derde deel van de ‘Inspecteur Wallander’- reeks van de Zweedse auteur Henning Mankell (1948-2015) moet Wallander de raadselachtige verdwijning van een vrouwelijke makelaar oplossen. Samen met zijn collega's van de politie van het zuid-Zweedse Ystad komt hij erachter dat de zaak samenhangt met de misdadige activiteiten van voormalige KGB-agenten en moordplannen van een geheime Zuid-Afrikaanse Boerenorganisatie op Nelson Mandela. De handeling springt op gelaagde wijze tussen Zuid-Afrika en Zweden heen en weer en geeft op indringende wijze de waanzinnige sfeer voor de eerste vrije verkiezingen in 1994 in Zuid-Afrika weer (de Zweedse uitgave van de roman verscheen in 1993), steeds afgewisseld met de Zweedse politiefunctionarissen die Mankell zo meesterlijk van vlees en bloed weet te scheppen. Goed geschreven en goed vertaald, maatschappijkritisch en tot de laatste letter beklemmend en adembenemend spannend! Zeer kleine druk.

Over Henning Mankell

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Henning Mankell (Stockholm, 3 februari 1948 – Särö, 5 oktober 2015) was een Zweeds schrijver van literaire romans, misdaadromans, jeugdliteratuur en toneelstukken.

Biografie

Mankell groeide op in Sveg (Härjedalen) en Borås (Västergötland). Zijn vader was rechter en zijn grootvader, ook genaamd Henning Mankell (1868–1930), was een componist van voornamelijk pianomuziek. Reeds als 20-jarige was hij schrijver en assistent-regisseur aan het Rikstheatret in Stockholm. Hij werkte ook voor diverse andere Zweedse theaters. In 1985 richtte hij het Avenida Theater in Maputo (Mozambique) op. Hij woonde afwisselend in Mozambique en in zijn vaderland Zweden. Hij richtte zijn eigen uitgeverij Leopard Förlag op om jong talent uit Afrika en Zweden te ondersteunen.

In de jaren zeventig woonde Mankell enige tijd in Noorwegen samen met een Noorse. In die periode was hij ook actief voor de Noorse Maoïstische partij, maar hij is daarvan nooit…Lees verder op Wikipedia

Suggesties