Laatste boek van de Zweedse auteur Mankell. Een afzonderlijk te lezen vervolg op het boek 'Italiaanse schoenen'. Het huis van de ex-chirurg Fredril Welin brandt af. Hij is alles kwijt en de poltie verdenkt hem van brandstichting. Dan duikt zijn dochter opnieuw op in zijn leven. Een roman over verlies en opnieuw beginnen.
Titel
Zweedse laarzen
Auteur
Henning Mankell 1948-2015
Vertaler
Clementine Luijten Jasper Popma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Svenska gummistövlar
Uitgever
Amsterdam: De Geus, 2016 | Andere uitgaven
414 p.
ISBN
9789044537826 (ISBN sticker, hardback) 9789044535716 (ISBN colofon, hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De laatste van Henning Mankell

ROMAN. Het misdaadverhaal is bijzaak in de laatste Henning Mankell. Er wordt op ontroerende wijze herinnerd in Zweedse laarzen, dat pas in de tweede helft vaart krijgt.

Wanneer een schrijver sterft, lijkt het of zijn woorden opnieuw geladen worden. Dat geldt ook voor Zweedse laarzen, Henning Mankells laatste roman. Je zou die kunnen lezen als een aanloop naar het einde ('Ik weet niet of ik rustig zal sterven of me wanhopig verzet. Ik weet absoluut niets over wat er mij wacht'), maar daarmee blijft de kern van het boek onaangeraakt.

Zweedse laarzen, een vervolg op Italiaanse schoenen, een roman die Mankell schreef over een gepensioneerde arts die zich terugtrekt op een Zweeds eiland, is een vreemd boek. In potentie is het een broeierige roman over angst voor het vreemde, over eenzaamheid en over de onmogelijkheid de ander te kunnen kennen, maar die belofte wordt slechts gedeeltelijk ingelost.

Ergerniswekkend gesputter

Dat komt vooral door Fredrik Welin, een hork van een man die maar niet uitgezemeld raakt over de koekjes die tegenwoordig bij de koffie worden geserveerd en de inferieure kwaliteit van de hedendaagse kleding. Een ma…Lees verder

Als in de herfst zijn huis afbrandt, hij al zijn bezittingen verliest en hij wordt verdacht van brandstichting, moet ex-chirurg Fredrik Welin (69, ik-persoon, bekend uit ‘Italiaanse schoenen’*) zijn leven opnieuw vorm geven. Zijn pogingen om vat te krijgen op verleden, heden en toekomst tonen een complexe weemoedige man van vlees en bloed, met angsten en onzekerheden, die ‘niet altijd de waarheid’ spreekt. In sobere taal maar trefzeker schetst de gelauwerde auteur in vier delen allerlei tegenstrijdigheden van het leven: dood/leven, oud/jong, angst/vrijheid, leugen/waarheid. De rode draad in het compacte verhaal is eenzaamheid, niet alleen van Fredrik maar van alle bewoners van de Zweedse scherenkust. Toch slaagt Fredrik er in om met twee jonge vrouwen een band op te bouwen: een journaliste en zijn dochter die hij pas sinds enkele jaren kent en niet begrijpt; ook het mysterie rond de brand(en) wordt helder. Een prachtig en waardig laatste boek van op 5 oktober 2015 overleden verhalenve…Lees verder

Over Henning Mankell

Henning Mankell kan verwijzen naar:

  • Henning Mankell (componist) (1868-1930), grootvader van schrijver Henning Mankell
  • Henning Mankell (schrijver) (1948-2015), kleinzoon van componist (Ivar) Henning Mankell


Lees verder op Wikipedia

Suggesties