Dikke Idde
Dikke Idde
Andere formaten:
Besprekingen
Henri van Daele
12+
Uitgeverij Lannoo
ISBN 90 2093 875 4
129 pagina's * 490 frank (12,15 euro)
Dikke Idde van Henri van Daele (°1946, Staatsprijs voor Jeugdliteratuur, drie Vlag en Wimpels en een Boekenwelp op zijn palmares) verscheen al eind oktober van vorig jaar. Het boek kwam echter pas echt in de kijker toen het werd genomineerd voor de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2000. Of Van Daele het zal halen van onder meer Bart Moeyaert, moet blijken op 25 maart.
Het verhaal? Dikke Idde zit voor de derde keer in de klas bij meneer Dekkers. Hij heeft alles al zo vaak gehoord en verveelt zich dan ook mateloos. Bij het eerste vraagstuk schrijft hij meteen dezelfde oplossing als vorig jaar op zijn lei en haalt hij een spel kaarten uit zijn achterzak. Als hij door meneer Dekkers wordt betrapt en bestraft, verandert er plots iets in Dikke Idde. Hij tilt meneer Dekkers van de grond, hangt hem aan de kapstok en wandelt vervolgens de schoolpoort uit. Meteen is de toon gezet.
…Lees verderNonkel Henri vertelt
Henri van Daele
Dikke Idde
Lannoo, Tielt, 129 p., 450 frank.
Verhalen uit de oude doos kunnen wel eens slaapverwekkend zijn. Echter niet als ze ontsproten zijn aan het onuitputtelijke, nostalgische en ook wel collectieve Vlaamse geheugen van Henri van Daele. In zijn nieuwste jeugdroman, Dikke Idde, tovert Van Daele alweer een stuk lang vervlogen Vlaamse dorpsgeschiedenis uit zijn schijnbaar bodemloze hoed vol jeugdsentiment. Van de eerste bladzijde al word je als lezer weer ondergedompeld in het wel en wee van het Oost-Vlaamse Zele in de jaren vijftig. En wie eerder ook de romans Ti (over een wat simpele jongen), Balthasar (over een wereldse want Brusselse oom) of De club van het slakkenzout gelezen heeft, vindt in Zele meteen de weg, kent er de mensen en begrijpt er de taal.
Dikke Idde is dik en niet echt slim. Hij is dertien en zit voor de derde keer in de vijfde klas bij de tirannieke en inspiratieloze meester Dekkers, die zijn volle klas terroriseert met v…Lees verder
Onwrikbare liefde
Vlaamse reuzen
D ikke Idde van Henri van Daele is genomineerd voor de Gouden Uil. Dik verdiend. Dikke Idde leeft, en niet alleen op papier. Op een vanzelfsprekende manier komen Dikke Idde en de andere personages in dit boek tot leven. Ik had deze ervaring in dit boek nog sterker dan in de vorige romans over figuren uit Van Daeles jeugd: de rare oom Balthasar uit Brussel, gekke Ti of de leden van de club van het slakkenzout. ,,Vanzelfsprekend'' is het woord dat voor mij de toon het best typeert. Wat gebeurt in dit boek, moet gebeuren. Als Dikke Idde meneer Dekkers aan de kapstok hangt, dan moest dat ervan komen. Dikke Idde denkt er niet bij na. Pas later, in het café, groeit het gebeuren uit tot een heldendaad. In dat café kan ik met mijn ogen dicht binnenstappen. En ik hoor Dikke Idde praten met Grote Rie over vrouwen (,,Kun je ruiken naar een vrouw?''). Later doet hij het gesprek nog eens over met zijn vader en het klinkt al even volwassen. Bij Van Daele maakt Dikke Idde niet meteen een crisis …Lees verder
Er zijn ook goede pedagogen
Dikke Idde is de hoofdfiguur. Idde is zijn familienaam, Fons zijn voornaam, maar die wordt alleen bij formele gelegenheden gebruikt. Het is Idde, en Dikke Idde als hij het niet hoort.
Idde is dertien en zit al voor de derde maal in het vijfde leerjaar. De onderwijzer is een verzuurd heerschap dat hem meteen naar de achterste bank heeft verwezen. Er komt een confrontatie, Idde spijbelt en heeft met zijn verhaal -- hoe hij de onderwijzer aan de kapstok heeft gehangen -- veel succes aan de toog. Maar dan gaat de directeur er zich mee bemoeien. Hij stuurt Idde meteen naar de achtste klas, waar hij bij Pijp terecht komt, het soort onderwijzer dat vandaag geen ruimte meer krijgt: een klas van veertienjarigen motiveren om naar school te komen, iets nuttig te leren in de tuin en tussendoor iets opsteken wat later nog van pas kan komen. Natuurlijk, in de jaren vijftig moest je maar tot veertien jaar naar school gaan.
Hoe het met Idde afloopt? Van Daele schrijft zijn verhaal …Lees verder
-
Henri Van Daele