Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Toen bijna iedereen sliep

Henri Van Daele (auteur), Joep Bertrams (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Jef, de tuinkabouter van meneer Bastiaans, wordt ontvoerd door het kabouterbevrijdingsfront. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Kabouters
Titel
Toen bijna iedereen sliep / Henri van Daele ; ill. Joep Bertrams
Auteur
Henri Van Daele 1946-2010
Illustrator
Joep Bertrams
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Averbode, 2000
100 p. : ill.
ISBN
90-317-1619-7

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met dit boek kun je een gezelschapsspel spelen. Het spel gaat dan als volgt: de deelnemers krijgen een exemplaar van het boek en moeten in een vastgestelde tijd zoveel mogelijk verwijzingen naar actuele gebeurtenissen en personen uit de tekst halen. Wie de meeste weet te vinden is de winnaar. Een andere mogelijkheid is het vinden van antwoorden op de volgende vragen: Waaraan kunnen Pieter en Maaike hun idee voor het KBF (Kabouter Bevrijdings Front) ontleend hebben? Waar werd het kabouterlied "Hei-ho, hei-ho! Het werken is gedaan!" voor het eerst gezongen? Welke kranten zijn bedoeld met De Ochtend en Het Banier? Waarnaar verwijst de zinsnede: "Wij zijn geschapen door de mens. Maar niet naar zijn beeld en gelijkenis"? Naar wie zou de naam Aspeslagh kunnen verwijzen? "Van voor of van na de appel?" Wat heeft dat met Sneeuwwitje te maken? Enz. Maar, zoals gezegd, je kunt het boek ook lezen en dan kom je terecht in een wereld waar het alledaagse en het sprookjesachtige, de verbeelding en de…Lees verder
De tuinkabouter van meneer Bastiaans wordt gestolen door het kabouterbevrijdingsfront; Sneeuwwitje lost de diefstal op. Fictie en non-fictie wisselen elkaar af. Op zichzelf is het verhaal wel grappig qua thema (hoewel tuinkabouters, die liever in een bos zouden zijn?), maar de uitwerking gaat qua woordspelingen en humor wel erg over de hoofden van de kinderen heen, b.v. belastinggrappen, de jongens en de meisjes met de geitenwollen sokken hoeven geen brandnetelsoep meer, het ambtenaartype enz. Het verhaal is erg fragmentarisch en bevat onjuistheden zoals het beroep van meneer Bastiaans die eerst controleur is en later ineens inspecteur is geworden. De zwart-witillustraties zijn karikaturaal en meer op volwassenen gericht. De stijve kaft heeft een kleurige wel grappige illustratie. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Henri Van Daele

Henri van Daele (Zele, 15 november 1946 – Kalken, 20 december 2010) was een Vlaams jeugdauteur.

Biografie

Van Daele studeerde pers- en communicatiewetenschappen aan de universiteit van Gent en werkte lange tijd als eindredacteur van het tijdschrift van de LBC. Sinds 1993 was hij voltijds schrijver.

Op 16-jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste verhaal in de serie Vlaamse Filmpjes. Tijdens zijn studies schreef hij er nog een tiental en ook veel cursiefjes. Zo scherpte hij zijn pen. Uiteindelijk zou hij een indrukwekkend en gevarieerd oeuvre bij elkaar schrijven met meer dan 150 boeken voor kinderen en volwassenen. Vanaf 1976 werkte hij veel samen met illustrator Gregie De Maeyer.

Na een aantal avonturenverhalen en sprookjes begon hij in de jaren 80 met een reeks verhalen over zijn eigen kindertijd, die een kleurrijk beeld geven van het leven in een Vlaams dorp in de jaren 50. Hiermee was zijn naam voorgoed gevesti…Lees verder op Wikipedia

Suggesties