Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Daisy Miller : een studie

Henry James (auteur), Frank Lekens (vertaler)
Een Amerikaanse toeriste in Europa wordt ten onrechte voor een lichtzinnige flirt gehouden.
Titel
Daisy Miller : een studie
Auteur
Henry James
Vertaler
Frank Lekens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Daisy Miller
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2016 | Andere uitgaves
126 p.
ISBN
9789028426368 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een Amerikaanse flirt

Fris, spits en op-en-top Henry James: lees Daisy Miller, een bestseller van 1879. 

Kleine ongelukken hebben soms grote gevolgen. Henry James (1843-1916), een gereputeerde maar enigszins onmodieus geworden schrijver, zou het rond 1894 ondervinden. Tijdens het pennen van de psychologische roman What Maisie knew kreeg hij last van een pijnlijke pols. Hij schakelde zijn secretaresse in om haar de rest van de geplande pagina's te dicteren. Sinds die dag dicteerde hij ook alle werken die nog zouden volgen. De schade die dat 'mondelinge schrijven' aan zijn stijl toebracht was niet te overzien.

Althans, zo gaat de anekdote, en zo vindt een gedeelte van de critici en het lezerspubliek. Zij kunnen in Maisie zelfs de plaats aanwijzen waar de 'klassieke James' overgaat in de 'late James'. Collega H.G. Wells beschreef die late stijl als 'een schitterend, maar moeizaam bewegend nijlpaard, dat te allen prijze een erwtje wil te pakken krijgen dat in de hoek van de kamer is gerold'. Zelfs James-fan en collega Edith Wharton ble…Lees verder

Henry James (1843-1916), die een groot deel van zijn leven in Europa woonde, was een van de belangrijkste Amerikaanse schrijvers van de negentiende eeuw. Zijn novelle ‘Daisy Miller’ uit 1879 werd een rage onder Amerikaanse vrouwen. Voor het eerst werd een vrouw beschreven die oude sociale codes overboord gooide. De in Zwitserland levende Amerikaan Frederick Winterbourne ontmoet aan het meer van Genève de aantrekkelijke Daisy Miller, een landgenote die met haar moeder en broertje een rondreis maakt door Europa. Frederick is op slag verliefd, maar zijn formele versiertrucs hebben geen effect. Later ontmoet hij Daisy opnieuw in Rome en wederom zoekt hij contact, maar Daisy vermaakt zich intussen met een Romeinse advocaat. De Amerikaanse gemeenschap in Rome veroordeelt het ‘ordinaire geflirt’ van Daisy en ziet haar plotselinge dood aan de Romeinse koorts (malaria) als een gevolg van haar ongepaste gedrag. James beschrijft de clash tussen de oude (Europa) en de nieuwe wereld (Amerika) en h…Lees verder

Over Henry James

Henry James (15 april 1843 - 28 februari 1916) was een Amerikaans romanschrijver die wordt beschouwd als een van de sleutelfiguren uit het realisme in de literatuur.

Biografie

Henry James was de zoon van Henry James sr. en de jongere broer van psycholoog en filosoof William James. Hij groeide op in een intellectueel milieu van filosofen en politici die vrienden of bekenden van zijn vader waren. Hieronder waren mensen als Henry David Thoreau, Nathaniel Hawthorne en Ralph Waldo Emerson.

Toen James nog jong was reisde hij al door Europa. Hij kreeg les van een tutor in Parijs, Londen, Bologna, Bonn en Genève. Hierna op de leeftijd van 19 jaar, begon hij aan een rechtenstudie aan Harvard. Hij heeft deze studie niet afgemaakt. Hij was meer geïnteresseerd in literatuur en verdiepte zich in de Engelse, Duitse, en Franse literaire klassiekers. De Russische schrijvers las hij in vertaling.

James bracht de grootste tijd van z…Lees verder op Wikipedia