Boek
Nederlands
Een rijke Amerikaanse jonge vrouw met een sterke drang naar onafhankelijkheid blijft, ondanks alles wat ze in de loop van haar huwelijk over hem te weten komt, haar onbekrompen maar oppervlakkige echtgenoot trouw. Met op 2 dvd's de BBC-versie uit 1968.
Titel
Portret van een dame / Henry James ; met een voorwoord van John Banville en een voorwoord van de auteur
Auteur
Henry James
Inleider
John Banville
Vertaler
Manon Smits
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The portrait of a lady
Editie
Tweede, herziene druk
Uitgever
Amsterdam: LJ Veen Klassiek, 2018 | Andere uitgaven
707 p.
ISBN
9789020415780 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Psychologische roman over een jonge Amerikaanse vrouw, Isabel Archer, die omstreeks 1880 naar Europa emigreert, nadat haar beide ouders zijn overleden. De zelfbewuste Isabel is niet van plan om zich door een snel huwelijk van haar zelfstandigheid te laten beroven. Diverse gefortuneerde en liefhebbende mannen doen haar een aanzoek, maar Isabel wijst ze af. Als Isabel een fortuin erft, versterkt dat haar zelfstandigheid, maar het wordt ook haar ongeluk. Ze raakt verstrikt in een verraderlijk plan van een oudere vriendin, die haar meetroont naar Florence. Daar koppelt zij Isabel aan de Amerikaanse kunstminnaar Gilbert Osmond, een egoïstische parvenu die Isabel trouwt om haar geld. Henry James (1843-1916) is een van de grote klassieke romanschrijvers uit de Amerikaanse literatuur. Zijn romans met vrouwelijke hoofdpersonages zijn gedetailleerde karakterstudies, waarin de subtiliteiten van het menselijk gedrag minutieus zijn vastgelegd. ‘Portret van een dame’, James’ bekendste roman, is een…Lees verder

Over Henry James

Henry James (New York, 15 april 1843 - Londen, 28 februari 1916) was een Amerikaans romanschrijver die wordt beschouwd als een van de sleutelfiguren uit het realisme in de literatuur.

Biografie

Henry James was de zoon van Henry James sr. en de jongere broer van psycholoog en filosoof William James. Hij groeide op in een intellectueel milieu van filosofen en politici die vrienden of bekenden van zijn vader waren. Hieronder waren mensen als Henry David Thoreau, Nathaniel Hawthorne en Ralph Waldo Emerson.

Toen James nog jong was reisde hij al door Europa. Hij kreeg les van een tutor in Parijs, Londen, Bologna, Bonn en Genève. Hierna op de leeftijd van 19 jaar, begon hij aan een rechtenstudie aan Harvard. Hij heeft deze studie niet afgemaakt. Hij was meer geïnteresseerd in literatuur en verdiepte zich in de Engelse, Duitse, en Franse literaire klassiekers. De Russische schrijvers las hij in vertaling.

James bracht de g…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek