Boek
Nederlands

Frankrijk, land van herinnering

Henry Miller (auteur)

Frankrijk, land van herinnering

Filosofische en nostalgische notities van de Amerikaanse schrijver (1891-1980) over het Parijs van de jaren dertig.
Titel
Frankrijk, land van herinnering
Auteur
Henry Miller
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Remember to remember
Uitgever
Amsterdam: Donker, 2006 | Andere uitgaves
156 p.
ISBN
90-6100-585-X

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Amerikaanse schrijver Henry Miller (1891-1980) keerde bij het ontwaken van zijn schrijversroeping zijn geboorteland de rug toe, maakte lange reizen door het oude Europa van zijn vader en bleef in de jaren dertig hangen in Parijs. Over deze Parijse jaren toen hij een armoedig, maar vrolijk bohémien-bestaan leidde, schreef hij in 1947 onder het motto 'De taak van de mens op aarde is om te herinneren' een klein essay dat zo vlak na de oorlog een weemoedige en ongeruste liefdesverklaring is aan het verwoeste Frankrijk. Het boek heeft twee kanten: filosofische gedachten over de moderne wereld waarin hij kiest voor de oude waarden van Europa , maar ook smakelijke anekdotes uit zijn zelfgekozen nonconformistische ballingsschap. Het licht nostalgische boek lijkt door een aanvankelijk wat pathetische postoorlogse toon enigszins verouderd, maar is toch zeer lezenswaardig door de nog steeds actuele thema's en de fraaie sfeerbeschrijving. De vertaling uit het Engels is uitstekend, maar de (onv…Lees verder

Over Henry Miller

Henry Miller (New York, 26 december 1891 – Los Angeles, 7 juni 1980) was een Amerikaans schrijver. Zijn bekendste werk is 'Tropic of Cancer' ('Kreeftskeerkring') uit 1934.

Biografie

Henry Millers jeugd speelt zich af in Brooklyn. Hij breekt zijn studie na twee maanden af en neemt verschillende baantjes aan. In 1917 trouwt hij met Beatrice Sylvas Wickens. Ze krijgen een dochter.

in 1920 komt Miller terecht bij de Western Union Telegraph Service, als personeelsmanager voor de bezorgdienst. Hij onderneemt pogingen om te schrijven maar vindt zichzelf op dit vlak (en de wereld in het algemeen) een grote mislukking, op kunst na. In een relatie met June Edith Smith Mansfield krijgt hij voldoende geld bij elkaar om in 1930 naar Parijs af te reizen, naar de 'beschaafde wereld'.

In Parijs heeft hij het niet makkelijk. Baantjes als "proof-reader" en de goedgunstigheid van zijn vrienden houden hem in leven. In 1931 schrijft h…Lees verder op Wikipedia