Lettertype dyslexie
Nederlands

Boekenleggers zijn ook mensen!

Henry Winkler (auteur), Scott Garrett (illustrator), Lin Oliver (auteur)
+1
Boekenleggers zijn ook mensen!
×
Boekenleggers zijn ook mensen! Boekenleggers zijn ook mensen!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De klas van Daan gaat een toneelstuk opvoeren. Maar Daan heeft moeite met lezen. Kan hij zijn rol zo wel leren? Gelukkig heeft hij goede vrienden. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Leermoeilijkheden
Titel
Boekenleggers zijn ook mensen!
Auteur
Henry Winkler Lin Oliver
Illustrator
Scott Garrett
Verteller
Job Schuring  (inlezer)
Vertaler
Roxanne Van den Bosch
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Bookmarks are people too!
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2017
122 p. : ill. + cd
ISBN
9789047619369 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als de juf op school vertelt dat de klas een toneelstuk gaat opvoeren, breekt het zweet uit bij Daan (ik-figuur). Lezen is niet zijn sterkste kant, hoe kan hij ooit zijn rol leren? Gelukkig heeft hij in Frank een goede vriend en is het nieuwe klasgenootje Ashley ook een aanwinst. Samen kunnen ze het gepest van Nick wel aan. Maar of het ook goed komt met Daan als toneelspeler? In twaalf korte hoofdstukken wordt een simpel verhaal verteld over leesproblemen, getreiter, vriendschap en humor. Het laat zien dat iedereen zijn eigen talenten heeft. Moeilijke woorden zoals ‘yogadocent’ en ‘delicatessenzaak’ worden niet vermeden, maar de tekst is gezet in het dyslexielettertype en brengt het herkenbare onderwerp op die manier dicht bij kinderen voor wie lezen geen gesneden koek is. Sommige hoofdstukken bestaan uit lijstjes die Daan maakt. Het verhaal is ruim geïllustreerd met cartooneske zwart-witillustraties. Op de bijgevoegde cd is het boek in vrij hoog tempo voorgelezen. Eerste deel van de …Lees verder

Daar is Daan. Boekenleggers zijn ook mensen!

Daan krijgt te horen dat de klas een toneelstuk zal opvoeren. Om de rollen beter te kunnen verdelen, krijgen de kinderen het script mee naar huis om zo hun rol te kiezen. In de klas wordt er nadien een heuse auditie gehouden. Voor Daan is dat een grote ramp: lezen is voor hem supermoeilijk, omdat hij dyslexie heeft. Een tekst dan ook nog eens onthouden is helemaal een brug te ver. Bovendien zit er een etter van een jongen in zijn klas, Nick Kessels (beter bekend als Dikke Nick). Die maakt het leven van Daan er niet gezelliger op. Tijdens de audities pikt hij de droomrol in die Daan voor ogen had. Zijn juf, die het script zelf geschreven heeft, bedenkt voor hem snel een nieuwe rol, namelijk die van boekenlegger. Inderdaad, een rol waar weinig woorden zijn aan vuilgemaakt ... Dat wordt voer voor de pestbuien van Dikke Nick.



Op een erg grappige manier vertelt Daan over zijn niet zo gemakkelijke leven als jonge dyslecticus. Gelukkig laat Daan zien dat je niet goed hoe…Lees verder

Over Henry Winkler

Henry Franklin Winkler (New York, 30 oktober 1945) is een Amerikaanse acteur, regisseur, producer, schrijver, het meest bekend van zijn rol als Arthur Fonzarelli (The Fonz of Fonzie) in de televisieserie Happy Days. Daarvoor kreeg hij in 1977 en 1978 een Golden Globe. Zijn eerste Primetime Emmy Award won hij in 2018 voor zijn rol in de serie Barry.

Filmografie

  • Crazy Joe (1974)
  • The Lords of Flatbush (1974)
  • Happy Days (tv-serie, 1974-1984)
  • Katherine, ook wel The Radical (1975)
  • Heroes (1977)
  • The One and Only (1978)
  • An American Christmas Carol (1979)
  • Night Shift (1982)
  • A Child Is Missing (1995)
  • Scream (1996)
  • Ground Control (1998)
  • The Waterboy (1998)
  • Ugly Naked People (1999)
  • Elevator Seeking (1999…Lees verder op Wikipedia