Hij schreef te weinig boeken

Herman Brusselmans (auteur), Ivan Sonck (verteller)
Autobiografische roman waarin de schrijver de vraag stelt of wat hij schrijft wel literatuur is.
Titel
Hij schreef te weinig boeken
Auteur
Herman Brusselmans
Verteller
Ivan Sonck  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2017
2 cd
Speelduur
42:17
Oorspr. uitgever
Prometheus
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Man

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Alweer een nieuwe Brusselmans, zijn 75ste, en zijn fans zullen weer schateren, maar waarom?

FICTIE. Al die geintjes over geslachtsdelen: het lachen vergaat je snel. Wat resteert in het proza van de jubilerende veelschrijver is een gierende leegte.

Ja maar, zeggen de fans, onder wie Özcan Akyol vorig jaar nog in de Volkskrant, er is heus ruimte voor ernst en diepgang in de romans van Herman Brusselmans (60), alleen moet de lezer 'daar goed voor zoeken, in een schimmig woud van scheldkanonnades, taalgrapjes, misogynie en andersoortig geouwehoer'.

Voor mij is het niet noodzakelijk dat een roman van ernst en diepgang blijk geeft. Mijn moeite met Hij schreef te weinig boeken, de autobiografische roman van ruim 800 pagina's waarin een Gentse auteur notuleert hoe hij zijn dagen doorbrengt (en dat is vooral roken, lezen, koffiedrinken, urineren en kakken, stukjes schrijven en sms'en, appen, facetimen en af en toe naar bed mogen met de jonge Lena), bestaat eruit dat hij niet zijn humor maar zijn verveeldheid overbrengt.

'Bedenk dat de wereld totaal maar dan ook totáál naar de kloten is', aldus de jubilerende veelschrijver, en die vaststelling kan een verklaring zijn voor de …Lees verder

In deze autobiografie, zijn 75e boek nota bene, opent de auteur de deuren wijd en raak je als lezer vanaf de eerste pagina overspoeld door alles wat er omgaat in het leven en de geest van Herman Brusselmans: een niet aflatende stroom aan gedachten en soms absurd gedetailleerde notities over seks en (zijn) vrouwen en schrijvers en bizarre voorvallen die allemaal uit één koortsige koker komen. De auteur stelt zelf de vraag die je bezighoudt tijdens het lezen van de ruim 800 bladzijden: 'Vinden jullie dat ik literatuur schrijf? Sommigen vinden van niet, die vinden... dat ik bagger schrijf' (p.77). Het lijkt alsof hij maar wat aanmoddert, maar bagger, nee. Er zit wel degelijk een lijn in, maar de weg is bezaaid met zijpaadjes en inkijkjes die hij onmogelijk onbesproken kan laten. Schrijven kan hij maar hij weet van geen ophouden. Het is een overvolle dis die opgediend wordt. Het advies aan de lezer is om er mondjesmaat van te nemen. Teveel ineens kan je opbreken en dan heb je je buik erva…Lees verder

Over Herman Brusselmans

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Dirk Annemans

Herman Frans Martha Brusselmans (Hamme, 9 oktober 1957) is een Belgisch schrijver en columnist.

Als veelschrijver brengt hij meestal twee boeken per jaar uit en zijn oeuvre omvat in 2022 85 boeken.

Biografie

Brusselmans werd geboren in Hamme, Oost-Vlaanderen. Midden jaren zeventig was hij een verdienstelijk voetballer. Hij speelde linksbuiten bij SK Berlare, Vigor Hamme en de UEFA-junioren (min 18-jarigen) van Sporting Lokeren. Bij deze laatste speelde hij onder trainer Leon Nollet samen met latere profvoetballers Raymond Mommens, Alex Querter en Marc Verbruggen. In 1975 ging Brusselmans Germanistiek studeren aan de Universiteit van Gent. In 1978 koos hij voluit voor literatuur. Hij is sinds 2004 coach bij De Woody's, een minivoetbalclub die hij noemde naar zijn overleden hond Woody. In 1980 studeerde hij af en ging aan de slag in een Brusselse bibliotheek van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening.

Datzelfd…Lees verder op Wikipedia