Boek
Nederlands

De andere Spinoza : de twee wegen naar het ware geluk

Herman De Dijn (auteur)
+1
De andere Spinoza : de twee wegen naar het ware geluk
×
De andere Spinoza : de twee wegen naar het ware geluk De andere Spinoza : de twee wegen naar het ware geluk

De andere Spinoza : de twee wegen naar het ware geluk

Studie over de rol van religie in het denken van de filosoof Spinoza (1632-1677): wat was zijn godsbeeld en hoe verhoudt godsdienst zich tot Spinoza's ethiek?
Titel
De andere Spinoza : de twee wegen naar het ware geluk
Auteur
Herman De Dijn
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2020
253 p.
ISBN
9789463105835 (paperback)
Plaatsingssuggestie
155.2 (SISO) Filosofen ; Filosofen (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 31 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Vlaamse filosoof Herman De Dijn wordt wereldwijd gezien als een autoriteit op het gebied van Spinoza-studies. In dit boek gaat hij vooral in op Spinoza’s religieuze ideeën. Wat betekent voor Spinoza religie en hoe verhoudt religie zich tot ethiek? Spinoza zet twee wegen naar het heil uiteen: de brede weg voor de massa, zoals in de ‘Tractatus Theologico-Politicus’ uiteengezet, en het steile pad van de enkeling dat vooral in de ‘Ethica’ centraal staat. Volgens De Dijn heeft Spinoza’s hele filosofische project uiteindelijk een religieuze drive, en is zijn godsdbeeld eerder pan-en-theïstisch dan plat materialistisch en pantheïstisch. Terwijl Spinoza de laatste jaren door veel atheïsten als held is onthaald, laat De Dijn dus zien hoe diep-religieus Spinoza’s filosofie is, maar ook wat een onconventionele denker hij was. Deze tegendraadsheid maakt het boek interessant, maar helaas is de schrijfstijl erg droog en academisch. Bovendien veronderstelt de auteur bij de lezer een behoorlijke k…Lees verder

Over Herman De Dijn

Herman René De Dijn (Galmaarden, 6 februari 1943) is een Belgisch filosoof.

Biografie

Hij volgde klassieke humaniora aan het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen, studeerde verder in Leuven en was van 1979 tot 2008 professor ordinarius (full professor) in de geschiedenis van de wijsbegeerte aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Leuven. In 2008 werd hij professor emeritus, met bijkomende aanstelling als bijzonder gasthoogleraar. Herman De Dijn werkt ook mee aan het weekblad Tertio.

Loopbaan

De Dijn promoveerde in 1971, was na zijn doctoraat als postdoctoraal onderzoeker actief in de universiteit van Cambridge en werd in 1973 aangesteld in Leuven. Hij werd gevraagd voor visiting professorships en fellowships aan onder andere de universiteiten van Osaka, Stellenbosch, Edinburgh, Cambridge en Harvard.

Hij was van 1995 tot 2000 vicerector …Lees verder op Wikipedia