Boek
Nederlands

Drie vormen van weten : over ethiek, wetenschap en moraalfilosofie

Herman De Dijn (auteur)

Drie vormen van weten : over ethiek, wetenschap en moraalfilosofie

Filosofische beschouwing over moraal, die qua inhoud en functie niet door een wetenschappelijk verantwoord alternatief kan worden vervangen.
Onderwerp
Ethiek
Titel
Drie vormen van weten : over ethiek, wetenschap en moraalfilosofie
Auteur
Herman De Dijn
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Polis, 2017
199 p.
ISBN
9789463102285 (paperback)
Plaatsingssuggestie
170 (SISO) Filosofie ; Ethiek (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Net als in zijn andere boeken beweert De Dijn ook hier dat traditionele morele intuïties op geen enkele manier door wetenschappelijke kennis en theorieën zijn te vervangen. Moraal is naar haar wezen uitdrukking van een direct en absoluut zeker weten omtrent de intrinsieke waardigheid van de mens, onsystematisch en onmogelijk volledig te expliciteren. Onze hedendaagse voorstelling van moraal is afgedwongen door de wetenschappelijke en technologische vooruitgang; ze bestaat in hoofdzaak uit, met wisselend succes gerechtvaardigde, contextloze, theoretische principes. De Dijn laat zien hoe deze moderne moraal verantwoordelijk is voor de ontsporing van de bio-ethische discussie over het vermarkten van eicellen en de palliatieve zorg. De claim dat traditionele morele kennis uniek is en niet kan worden verwetenschappelijkt, wordt duidelijk en sterk gepresenteerd. Wat tegenvalt, is de wijze waarop De Dijn deze claim verdedigt. Veel verder dan het aanhalen van in hoofdzaak Britse filosofen kom…Lees verder

Over Herman De Dijn

Herman René De Dijn (Galmaarden, 6 februari 1943) is een Belgisch filosoof.

Biografie

Hij volgde klassieke humaniora aan het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen, studeerde verder in Leuven en was van 1979 tot 2008 professor ordinarius (full professor) in de geschiedenis van de wijsbegeerte aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Leuven. In 2008 werd hij professor emeritus, met bijkomende aanstelling als bijzonder gasthoogleraar. Herman De Dijn werkt ook mee aan het weekblad Tertio.

Loopbaan

De Dijn promoveerde in 1971, was na zijn doctoraat als postdoctoraal onderzoeker actief in de universiteit van Cambridge en werd in 1973 aangesteld in Leuven. Hij werd gevraagd voor visiting professorships en fellowships aan onder andere de universiteiten van Osaka, Stellenbosch, Edinburgh, Cambridge en Harvard.

Hij was van 1995 tot 2000 vicerector …Lees verder op Wikipedia