Boek
Nederlands

Erkenning, gelijkheid en verschil

Herman De Dijn (auteur)

Erkenning, gelijkheid en verschil

In de reeks:
Filosofische benadering vanuit een conservatieve invalshoek van de multiculturele samenleving en de gevolgen van 'politiek correct' handelen.
Titel
Erkenning, gelijkheid en verschil
Auteur
Herman De Dijn
Taal
Nederlands
Uitgever
Soesterberg: Aspekt, 2003
46 p.
ISBN
90-5911-336-5
Plaatsingssuggestie
313 (SISO) Samenleving ; Multicultureel samenleven (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 2 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze korte publicatie van de Leuvense hoogleraar moderne filosofie (onder meer bekend van zijn publicaties over Spinoza, verdraagzaamheid en kwaliteitszorg) bevat een lezing over de multiculturele samenleving. Het komt uit de conservatieve hoek, net als de eerste 'Edmond Burke-lezing'. De auteur (her)definieert conservatisme en liberalisme en geeft consequenties aan van keuzes over de multiculturele samenleving. Hij doet dat door in te gaan op de menselijke zucht naar persoonlijke erkenning en erkenning van de waarden van de groep waar hij bijhoort. De auteur ontleent aan Charles Taylor (Princeton). Erkennen van waarden louter en alleen omdat het waarden zijn die de eigenheid van een (culturele) groep bevestigen, is naïef; het houdt geen rekening met onverenigbaarheid van waarden. Samen met de wijze waarop 'politiek correcten' dit willen doordrukken (normverlaging, veranderen van inhoud van woorden) leidt dit zelfs tot vervreemding en tegenstellingen. Hij eindigt met een uiteenzetting…Lees verder

Over Herman De Dijn

Herman René De Dijn (Galmaarden, 6 februari 1943) is een Belgisch filosoof.

Biografie

Hij volgde klassieke humaniora aan het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen, studeerde verder in Leuven en was van 1979 tot 2008 professor ordinarius (full professor) in de geschiedenis van de wijsbegeerte aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Leuven. In 2008 werd hij professor emeritus, met bijkomende aanstelling als bijzonder gasthoogleraar. Herman De Dijn werkt ook mee aan het weekblad Tertio.

Loopbaan

De Dijn promoveerde in 1971, was na zijn doctoraat als postdoctoraal onderzoeker actief in de universiteit van Cambridge en werd in 1973 aangesteld in Leuven. Hij werd gevraagd voor visiting professorships en fellowships aan onder andere de universiteiten van Osaka, Stellenbosch, Edinburgh, Cambridge en Harvard.

Hij was van 1995 tot 2000 vicerector …Lees verder op Wikipedia

Suggesties