Boek
Nederlands

Religie in de 21ste eeuw : kleine handleiding voor voor- en tegenstanders

Herman De Dijn (auteur)

Religie in de 21ste eeuw : kleine handleiding voor voor- en tegenstanders

Filosofische beschouwing over de rol en betekenis van religie in de moderne samenleving.
Titel
Religie in de 21ste eeuw : kleine handleiding voor voor- en tegenstanders
Auteur
Herman De Dijn
Taal
Nederlands
Uitgever
Kapellen: Pelckmans, 2007 | Andere uitgaves
160 p.
ISBN
9789028942141
Plaatsingssuggestie
205 (SISO) Religie en samenleving (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hoe we op een vruchtbare manier met religie in het publieke domein kunnen omgaan, is een van de grote vragen van deze tijd. De bekende Belgische filosoof De Dijn geeft daarop zijn eigen, genuanceerd, om niet te zeggen gesofisticeerd antwoord. Hij beziet religie in het eerste hoofdstuk als een menselijke traditie, en beschouwt het probleem dat de postmoderne samenleving met (religieuze) tradities heeft. In het tweede hoofdstuk gaat hij specifiek in op het christendom (impliciet het katholicisme) en zijn positie in moderniteit en postmoderniteit. Hij is kritisch tegenover de tendensen in de kerken die streven naar een totale aanpassing, omdat daardoor het eigene van de christelijke traditie in de verdrukking komt. Vervolgens werkt hij de relatie tussen religie en wetenschap, ethiek, politiek en humaniteit verder uit. Telkens laat hij zien dat het religieuze perspectief niet tegenover de moderniteit staat, maar er juist een zinvolle verbreding aan geeft. Geen gemakkelijk boek, maar wel e…Lees verder

Over Herman De Dijn

Herman René De Dijn (Galmaarden, 6 februari 1943) is een Belgisch filosoof.

Biografie

Hij volgde klassieke humaniora aan het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen, studeerde verder in Leuven en was van 1979 tot 2008 professor ordinarius (full professor) in de geschiedenis van de wijsbegeerte aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Leuven. In 2008 werd hij professor emeritus, met bijkomende aanstelling als bijzonder gasthoogleraar. Herman De Dijn werkt ook mee aan het weekblad Tertio.

Loopbaan

De Dijn promoveerde in 1971, was na zijn doctoraat als postdoctoraal onderzoeker actief in de universiteit van Cambridge en werd in 1973 aangesteld in Leuven. Hij werd gevraagd voor visiting professorships en fellowships aan onder andere de universiteiten van Osaka, Stellenbosch, Edinburgh, Cambridge en Harvard.

Hij was van 1995 tot 2000 vicerector …Lees verder op Wikipedia