Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Rituelen : waarom we niet zonder kunnen

Herman De Dijn (auteur)

Rituelen : waarom we niet zonder kunnen

Filosofische beschouwing over de betekenis van riten en symbolen voor zingeving in het menselijk leven.
Titel
Rituelen : waarom we niet zonder kunnen
Auteur
Herman De Dijn
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Polis, 2018
294 p.
ISBN
9789463103459 (paperback)
Plaatsingssuggestie
157.3 (SISO) Filosofie ; Filosofie (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Herman De Dijn (1943) is emeritus hoogleraar aan het Leuvense Hoger Instituut voor Wijsbegeerte. Uitgangspunt van dit boek is de stelling dat mensen principieel rituele wezens zijn. Via riten en symbolen probeert ook de moderne mens zich te verhouden tot de wonderen die het leven werkelijk zin geven. Bestaat uit vier delen, die volgen na een inleidend hoofdstuk. In de eerste twee delen analyseert De Dijn de verschijnselen van verwondering en wonder, hun relatie met religieuze en niet-religieuze riten en betekenissen, en hun verhouding tot wetenschap en filosofie/theologie. Vervolgens onderzoekt hij religie en spiritualiteit in een seculiere maatschappij. Tot slot staan mythe en rite in de postmoderne tijd centraal, waarin alle ijkpunten verdwenen lijken te zijn – behalve het ik. Ondanks de soms pittige thematiek is het een toegankelijk boek geworden door de heldere schrijfstijl en brede belangstelling van de auteur. Het is daarmee geschikt voor een breed publiek, geïnteresseerd in fil…Lees verder

Over Herman De Dijn

Herman René De Dijn (Galmaarden, 6 februari 1943) is een Belgisch filosoof.

Biografie

Hij volgde klassieke humaniora aan het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen, studeerde verder in Leuven en was van 1979 tot 2008 professor ordinarius (full professor) in de geschiedenis van de wijsbegeerte aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Leuven. In 2008 werd hij professor emeritus, met bijkomende aanstelling als bijzonder gasthoogleraar. Herman De Dijn werkt ook mee aan het weekblad Tertio.

Loopbaan

De Dijn promoveerde in 1971, was na zijn doctoraat als postdoctoraal onderzoeker actief in de universiteit van Cambridge en werd in 1973 aangesteld in Leuven. Hij werd gevraagd voor visiting professorships en fellowships aan onder andere de universiteiten van Osaka, Stellenbosch, Edinburgh, Cambridge en Harvard.

Hij was van 1995 tot 2000 vicerector …Lees verder op Wikipedia