Boek
Nederlands

Spinoza : de doornen en de roos

Herman De Dijn (auteur)
+1
Spinoza : de doornen en de roos
×
Spinoza : de doornen en de roos Spinoza : de doornen en de roos

Spinoza : de doornen en de roos

Artikelen over het gedachtegoed van Spinoza (1632-1677).
Titel
Spinoza : de doornen en de roos
Auteur
Herman De Dijn
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Kapellen: Pelckmans, 2009
195 p.
ISBN
9789028952966 (Pelckmans, paperback) 9789086870547 (Klement, paperback)
Plaatsingssuggestie
155.2 (SISO) Filosofen ; Filosofen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 46 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Leuvense cultuurfilosoof Herman De Dijn is vooral bekend voor zijn kritische geschriften over de rationalisering en professionalisering in de politiek, de zorg en het onderwijs, en over de technowetenschappelijke ontwikkelingen, in het bijzonder op biomedisch vlak. Daarnaast is De Dijn ook een internationaal erkend Spinozaspecialist. Voor dit boek bewerkte hij eerder gepubliceerde teksten, die hij vervolgens bundelde tot een globale interpretatie van Spinoza's wijsgerige systeem. De ondertitel, de doornen en de roos, verwijst naar het zegel van Spinoza, dat op het omslag staat afgebeeld. De Dijn beschouwt de roos en de doornen als het symbool voor Spinoza's heilsboodschap: er is een weg naar het geluk, maar hij is hard en steil, bijna onbegaanbaar.

In de eerste twee inleidende hoofdstukken komen Spinoza's streng naturalistisch wereldbeeld en zijn wijsgerige methode aan bod. Spinoza leefde en werkte in een context van opbloei van de natuurwetenschap, waarbij de wiskun…Lees verder
Spinoza is in. En Spinoza is moeilijk. Het eerste leidt tot een stortvloed van publicaties en activiteiten. En het tweede levert erg veel kaf tussen het koren. Dit boek hoort bij het koren. Herman De Dijn is een van de groten op het gebied van de Spinoza-studies. Sinds hij vorig jaar met emeritaat ging als hoogleraar in Leuven, heeft hij eindelijk tijd gevonden om een aantal eerder geschreven artikelen op basis van het meest recente onderzoek te bewerken en aan te vullen tot een boek dat het denken van Spinoza overspant. Het resultaat is niet geschikt voor een eerste kennismaking, en al helemaal niet met de Spinoza die zo in is, want daar heeft De Dijn de nodige kanttekeningen bij. Dit boek moet eigenlijk gelezen worden met de tekst van Spinoza er naast, om dan stap voor stap aan de hand van De Dijn dit denken te verkennen. Want, zo eindigt immers de 'Ethica', 'al het verhevene is even moeilijk als zeldzaam'.

Over Herman De Dijn

Herman René De Dijn (Galmaarden, 6 februari 1943) is een Belgisch filosoof.

Biografie

Hij volgde klassieke humaniora aan het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen, studeerde verder in Leuven en was van 1979 tot 2008 professor ordinarius (full professor) in de geschiedenis van de wijsbegeerte aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Leuven. In 2008 werd hij professor emeritus, met bijkomende aanstelling als bijzonder gasthoogleraar. Herman De Dijn werkt ook mee aan het weekblad Tertio.

Loopbaan

De Dijn promoveerde in 1971, was na zijn doctoraat als postdoctoraal onderzoeker actief in de universiteit van Cambridge en werd in 1973 aangesteld in Leuven. Hij werd gevraagd voor visiting professorships en fellowships aan onder andere de universiteiten van Osaka, Stellenbosch, Edinburgh, Cambridge en Harvard.

Hij was van 1995 tot 2000 vicerector …Lees verder op Wikipedia