Een arme vissersvrouw verliest niet alleen haar man maar ook twee zonen aan de zee. Verhaal in makkelijke woorden en korte zinnen.
Titel
Op hoop van zegen / het bekende toneelstuk van Herman Heijermans ; naverteld door Marian Hoefnagel
Auteur
Herman Heijermans
Bewerker
Marian Hoefnagel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Eenvoudig Communiceren, © 2016
79 p.
ISBN
9789086962440 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In een klein vissersdorp zijn alle gezinnen afhankelijk van de rijke reder Bos die alle boten voor de visvangst bezit. Kniertje, een arme weduwe, overreedt haar twee overgebleven zonen om mee uit te varen op een ondeugdelijk schip en verliest ook hen door een scheepsramp. Het verhaal werd geschreven als toneelstuk en belicht de grote verschillen tussen arm en rijk rond 1900. Deze bewerking is, in zeer eenvoudige taal, als verhaal opgesteld. Een verklarende woordenlijst is toegevoegd. Hoewel de taal vereenvoudigd is, blijft het door de tijdgeest en de specifieke sfeer een boekje dat niet gemakkelijk is voor laaggeletterde lezers: uitleg en toelichting zijn noodzakelijk. Qua taalgebruik geschikt voor B1. Boek uit de serie ‘Literatuur voor beginners, met het keurmerk Makkelijk Lezen.

Over Herman Heijermans

Herman Heijermans (Rotterdam, 3 december 1864 – Zandvoort, 22 november 1924) was een Nederlands toneelschrijver. Daarnaast schreef hij ook honderden kleine verhaaltjes (Falklandjes, ontleend aan zijn pseudoniem Samuel Falkland). Een ander pseudoniem dat hij gebruikte was Koos Habbema.

Levensloop

Heijermans groeide op als oudste zoon in een liberaal joods gezin met elf kinderen. Herman Heijermans was de jongere broer van beeldend kunstenares Marie Heijermans en de kinderboekenschrijfster Ida Heijermans (1861-1943) en de oudere broer van de sociaal geneeskundige Louis Heijermans. In 1893 begon Heijermans als toneelrecensent bij de net opgerichte krant De Telegraaf. Hij schreef felle kritieken en creëerde daarmee al snel veel vijanden. Hij begon zelf ook toneelstukken te schrijven, die zeer sociaal betrokken waren. Voorbeelden zijn Ghetto (1898), over de bedompte, orthodox-joodse sfeer van sjacheraars e…Lees verder op Wikipedia