Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De droom van de farao

+1
De droom van de farao
×
De droom van de farao De droom van de farao

De droom van de farao

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Opzichter Smenkes krijgt van de farao de opdracht om een ontdekkingsreis te maken. Ze reizen via de Rode Zee naar het zuiden van Afrika. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Egypte ; oudheid
Titel
De droom van de farao
Auteur
Herman Van Campenhout
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2008 | Andere uitgaven
173 p.
ISBN
9789059082403 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Rond 600 v.Chr. krijgt opzichter Smenkes opdracht van de farao om een ontdekkingsreis te maken. Omdat de Egyptenaren zelf geen zeevaarders zijn, huren ze een Fenicische boot plus bemanning in. De reis voert via de Rode Zee naar het zuiden van Afrika. De reizigers ontmoeten onbekende stammen, zien vreemde dieren als olifanten en apen en ontdekken grote rijkdommen aan goud en kruiden. Maar Smenkes blijft de Feniciërs wantrouwen. Deze roman beschrijft een ontdekkingsreis uit de tijd dat men nog niet wist dat Afrika een enorm groot werelddeel is. Op beeldende wijze beschrijft de auteur de verbazing van de reizigers als ze de evenaar passeren en de zon in het noorden staat. Maar ook de ontmoeting met onbekende culturen en dieren wordt met verwondering verteld. De schrijver heeft zich gebaseerd op oude geschriften. Een mooi verhaal over een fascinerende reis, geschikt voor jongeren vanaf ca. 11 jaar die al iets weten over Egypte en ontdekkingsreizen.

De droom van de farao

Egypte 600 v.C. Smenkes is assistent-opzichter van de koninklijke voorraadschuren. Op een dag komt de vizier bij hem met een speciale opdracht van farao Necho II. Smenkes krijgt de leiding van een nieuwe expeditie: hij moet een zeereis rond Afrika ondernemen. Fenicische zeelui met Hanno zullen de Egyptenaren hierbij helpen. De farao belooft allen een goed loon. Smenkes moet een logboek bijhouden en alles noteren wat belangrijk kan zijn voor de handel tussen Egypte en de Afrikaanse kuststeden. Vanuit Klysma vaart het schip ‘Het oog van Horus’ door de Rode Zee. Op de markt van Poent, aan de Hoorn van Afrika, worden zijden stoffen, reukwaren en vooral kaneel, ‘het bruine goud’, verhandeld. Tien maanden later bereiken ze de Tafelberg in zuidelijk Afrika. Ze verblijven daar enige tijd om hun zaaigoed te oogsten. Na twee jaar komen ze bij de monding van de Senegalrivier op de westkust. Hanno gaat er met het schip vandoor en laat de Egyptenaren achter. Smenkes verovert een Fenicisch schip en…Lees verder

Over Herman Van Campenhout

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ken Motmans

Herman Van Campenhout (Meise, 17 december 1943) is een Belgisch schrijver van jeugdliteratuur.

Hoewel zijn ouders het niet breed hadden, mocht hij van hen toch studeren en blijven leren. Van Campenhout heeft de lerarenopleiding Nederlands gedaan en daarnaast heeft hij ook nog geschiedenis en godsdienst gestudeerd. Jarenlang heeft hij als leraar Nederlands en Godsdienst op een middelbare school gewerkt: van 1968 t/m 1998. Op dit moment is hij fulltime schrijver.

Prijzen

In 2001 kreeg Van Campenhout de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg voor het boek Lentel, over een meisje dat met de jeugdrechter in aanraking komt en op een dag verdwenen is. Het boek is geïnspireerd op de gebeurtenissen rondom Marc Dutroux, de moordenaar van vier Belgische meisjes. In 2003 kreeg Van Campenhout de Prijs van de Kinderjury voor het boek De stille soldaat. De hoofdprijs was genomineerd voor de Kinderjury 2006. Van Camp…Lees verder op Wikipedia