Boek
Nederlands

Reis naar het morgenland : een verhaal

Hermann Hesse (auteur)

Reis naar het morgenland : een verhaal

In de reeks:
Verslag van een afgebroken reis naar het paradijslijke morgenland, waarin de verlossing van de mens gevonden wordt in de mystieke, extatische beleving van de werkelijkheid.
Titel
Reis naar het morgenland : een verhaal
Auteur
Hermann Hesse
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Morgenlandfahrt
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 1987 | Andere uitgaves
93 p.
ISBN
90-234-1113-7

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 25 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze bekende roman van de Zwitserse schrijver (1877-1962, Nobelprijs 1946) is het verslag van een reis naar het 'morgenland', dat als symbool is gebruikt voor de mogelijkheid voor de mens om ontheven te worden van zijn beperkingen. De reis wordt door de hoofdpersoon echter afgebroken. Deze gebeurtenis laat hem niet meer los; wanhoop over wat hij mogelijk verloren heeft, drijft hem tot een zelfbeschuldiging die de weg vrijmaakt voor de definitieve aanvaarding van de eens verzaakte oplossing voor en verlossing van zijn beperkingen. Een pleidooi voor de zelfverwerkelijking van de mens door de mystiek. In hoeverre deze herkenning van de mystieke, extatische beleving ook als een vorm van zelfbedrog ontmaskerd moet worden, kan de lezer door confrontatie met dit werk, dat bijzonder leesbaar is, zelf bepalen. Vrij kleine druk.

Over Hermann Hesse

Hermann Karl Hesse (Calw (Duitsland), 2 juli 1877 – Montagnola (Zwitserland), 9 augustus 1962) was een Duitstalige Zwitserse schrijver, dichter en schilder. Hij ontving in 1946 de Nobelprijs voor Literatuur.

Als zoon van Baltische Rusland-Duitsers werd Hesse als staatsburger van het keizerrijk Rusland geboren. Vanaf 1883 had hij de Zwitserse nationaliteit en vanaf 1890 die van het koninkrijk Württemberg. Vanaf 1924 was hij weer Zwitser.

Biografie

Geboren in Calw, in het noorden van het Zwarte Woud, als kind van piëtistische ouders die onder meer missionarissen in India waren geweest, groeide Hesse op in een beschermde en intellectuele sfeer. In het ouderlijk huis werd hij al vroeg met de wereldliteratuur bekend, dankzij de uitgebreide bibliotheek van zijn erudiete grootvader, de beroemde missionaris en taalkundige Hermann Gundert. Hier verrichtte Hesse zijn eerste studies naar onder andere het boeddhisme. Dit uitte zich l…Lees verder op Wikipedia