Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Siddhartha : een Indiase vertelling

Hermann Hesse (auteur), A.M.H. Binkhuysen (vertaler), Liesbeth Van Nes (vertaler)
Een jonge Brahmaan uit het oude India moet verschillende stadia, reikend van ascese tot wellustig genieten, doormaken voordat het streven naar macht en bezit wordt overwonnen ten gunste van harmonie en waarachtigheid.
Onderwerp
Spiritualiteit, Boeddha
Titel
Siddhartha : een Indiase vertelling
Auteur
Hermann Hesse
Vertaler
A.M.H. Binkhuysen Liesbeth Van Nes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Siddhartha : eine indische Dichtung
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020 | Andere uitgaves
152 p.
ISBN
9789403199405 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 29 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Steppewolf zoekt nirwana

Vertrouw niemand van boven de dertig, was een gevleugelde uitspraak uit de tegencultuur van de sixties. Hippies, beatniks en de aanhangers van new age en psychedelica keerden hun burgerlijke ouders de rug toe. Maar er waren uitzonderingen op de regel van dertig. Zo werd een neurotische, rigide Duitser, een kluizenaar die zich levenslang in een Zwitsers dorpje verschool met een bordje 'geen bezoekers' aan de deur, postuum een goeroe van diezelfde tegencultuur.

Als Timothy Leary zijn studenten opdroeg De steppewolf en Siddhartha te lezen voor ze aan een lsd-trip begonnen, dan eerde hij Hermann Hesse. De rockband Steppenwolf, de prachtige Nick Drake-song 'River man', allemaal geïnspireerd door Hesse. Dankzij de hippies werd hij de populairste en meest vertaalde Duitser.

En toch was Hesse (1877-1962) niet bepaald born to be wild. Hij werd geboren in een protestants gezin, maar Hermann wou geen vrome christen worden. Hij verzette zich en wel zo hevig dat hij op zijn v…Lees verder

Hesse's figuren zijn zoekende personages die vechten tegen nihilisme en onrustig op zoek zijn naar zichzelf en de zin van het leven. In Siddhartha probeert het titelpersonage iets hogers te vinden, maar noch de studie, noch een ascetisch leven kunnen hem bevredigen. Tot die conclusie gekomen, slaat hij om in het tegengestelde en leidt hij een leven vol materialistisch genot en lichamelijke liefde. Toch wordt duidelijk dat ook dat niet de weg is die hij wil bewandelen. Het is pas aan de rivier, symbool voor het leven, dat hij tot rust komt en inziet dat het slechts door zelfintrospectie is dat iemand met zichzelf in het reine kan komen. Dat deze Nobelprijswinnaar nog steeds zo graag gelezen wordt, heeft alles te maken met de algemeen menselijke thematiek die hij op een heldere manier behandelt. Soms zijn dezeteksten wel heel moraliserend of heb je als lezer het gevoel dat je met een wijsgerig traktaat te maken hebt, maar toch primeert Hesses grote talent en psychologische inzich…Lees verder
Ontwikkelingsroman, waarin de jonge Brahmaan Siddhartha (= hij die het doel heeft bereikt) zich van de conventies van zijn milieu bevrijdt en op zoek gaat naar zijn eigen ik. Via diverse stadia zoals ascese, de leer van Boeddha, zinnelijke liefde, rijkdom en liefde voor zijn zoon ontdekt hij dat het totaal der ervaringen hem in staat stelt de innerlijke weg naar het nirvana (de verlichting) te vinden. Een lyrische, sprookjesachtig geschreven vertelling over universele waarden, die steeds nieuwe generaties lezers vindt. Een spiritueel boek dat grote populariteit genoot in de jaren zestig en zeventig in kringen van hippies en flowerpower. Deze roman van de Duitse auteur en Nobelprijswinnaar voor literatuur Herman Hesse (1877-1962) verscheen oorspronkelijk in 1922.

Over Hermann Hesse

Hermann Karl Hesse (Calw (Duitsland), 2 juli 1877 – Montagnola (Zwitserland), 9 augustus 1962) was een Duitstalige Zwitserse schrijver, dichter en schilder. Hij ontving in 1946 de Nobelprijs voor Literatuur.

Als zoon van Baltische Rusland-Duitsers werd Hesse als staatsburger van het keizerrijk Rusland geboren. Vanaf 1883 had hij de Zwitserse nationaliteit en vanaf 1890 die van het koninkrijk Württemberg. Vanaf 1924 was hij weer Zwitser.

Biografie

Geboren in Calw, in het noorden van het Zwarte Woud, als kind van piëtistische ouders die onder meer missionarissen in India waren geweest, groeide Hesse op in een beschermde en intellectuele sfeer. In het ouderlijk huis werd hij al vroeg met de wereldliteratuur bekend, dankzij de uitgebreide bibliotheek van zijn erudiete grootvader, de beroemde missionaris en taalkundige Hermann Gundert. Hier verrichtte Hesse zijn eerste studies naar onder andere het boeddhisme. Dit uitte zich l…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek