Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Ademschommel

Herta Müller (auteur), Ria van Hengel (vertaler)
Een jonge Duitstalige Roemeen probeert in de Tweede Wereldoorlog te overleven in een strafkamp in de Sovjet-Unie.
Titel
Ademschommel
Auteur
Herta Müller
Vertaler
Ria van Hengel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Atemschaukel
Editie
6
Uitgever
Breda: World Editions, 2014 | Andere uitgaves
346 p. ; 15 cm
Aantekening
Zakformaat
ISBN
9789462370920 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Alom bejubelde roman van de Roemeens-Duitse Nobelprijswinnaar 2009. Historisch van belang omdat Müller op basis van de overlevering van haar streekgenoot Oskar Pastior een nauwelijks bekende episode uit de naoorlogse geschiedenis - de deportatie van Duitse Roemenen naar strafkampen in de Sovjet-Unie - belicht. De kracht van de roman ligt besloten in het ongeëvenaarde literaire vermogen, dat voor alle honger en ellende poëtische beelden vindt. Een fantasie die de hoofdpersoon in de realiteit van het strafkamp helpt overleven. De alom aanwezige lyrische brille stoort sommige critici als een 'vals kledingstuk', dat de werkelijkheid van het kampleven verhult. Kritiek die niet onbegrijpelijk is, maar onverlet laat dat dit een literair meesterwerk is, dat in een prachtige vertaling zijn zeggingskracht heeft behouden. Gebonden boek in zakformaat; kleine druk.

Over Herta Müller

Herta Müller (Nițchidorf, 17 augustus 1953) is een Duitstalige schrijfster van Roemeense afkomst. Haar werk wordt tot de wereldliteratuur gerekend. In 2009 kreeg zij de Nobelprijs voor Literatuur.

Müller stamt uit een etnisch Duitse familie uit het Banaat. In die streek studeerde zij Duitse en Roemeense taal- en letterkunde aan de Universiteit van het Westen (Universitatea de Vest) van Timișoara. Ze onderhield contacten met de dissidente Aktionsgruppe Banat en werd sindsdien door de Securitate gevolgd. Na haar studie werkte ze enkele jaren als vertaalster in een machinefabriek, totdat ze er werd ontslagen na haar weigering om met de Securitate samen te werken. Ze debuteerde in 1982 met de verhalenbundel Niederungen, die in Roemenië alleen gecensureerd kon verschijnen. Op haar tweede bundel, Drückender Tango, volgde een publicatieverbod. In 1987 verliet ze Roemenië, samen met haar toenmalige echtgenoot, de schrijver Richard Wagner, en vest…Lees verder op Wikipedia

Suggesties