Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Lage streken

Herta Müller (auteur), Ria van Hengel (vertaler)
Verhalen over het leven in Roemenie͏̈ ten tijde van de communistische dictatuur.
Titel
Lage streken
Auteur
Herta Müller
Vertaler
Ria van Hengel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Niederungen
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2012
185 p.
ISBN
9789044517965 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Literair debuut van de Nobelprijswinnares, dat in 1982 in Roemenië gecensureerd verscheen en hier in de oorspronkelijk bedoelde versie verschijnt. Het betreft korte verhalen, waarvan het titelverhaal ongeveer de helft van het boek beslaat. Vanuit het perspectief van het kind beschrijft Müller pijnlijk aanschouwelijk hoe gezins-en dorpsleven hetzelfde karakter kunnen aannemen als de omringende Roemeense dictatuur. Liefdeloosheid, hardvochtigheid en bedrog kenmerken de jeugd van een kind dat alleen door haar fantasie stand houdt in een gemeenschap waar een permanente dreiging heerst. Naar het surrealisme neigende literatuur in de van de schrijfster bekende ritmische schrijfstijl, die uitmunt door symboliek en originele beeldspraak. Als kennismaking met deze auteur (1953) een aanrader. Kleine druk.

Over Herta Müller

Herta Müller (Nițchidorf, 17 augustus 1953) is een Duitstalige schrijfster van Roemeense afkomst. Haar werk wordt tot de wereldliteratuur gerekend. In 2009 kreeg zij de Nobelprijs voor Literatuur.

Müller stamt uit een etnisch Duitse familie uit het Banaat. In die streek studeerde zij Duitse en Roemeense taal- en letterkunde aan de Universiteit van het Westen (Universitatea de Vest) van Timișoara. Ze onderhield contacten met de dissidente Aktionsgruppe Banat en werd sindsdien door de Securitate gevolgd. Na haar studie werkte ze enkele jaren als vertaalster in een machinefabriek, totdat ze er werd ontslagen na haar weigering om met de Securitate samen te werken. Ze debuteerde in 1982 met de verhalenbundel Niederungen, die in Roemenië alleen gecensureerd kon verschijnen. Op haar tweede bundel, Drückender Tango, volgde een publicatieverbod. In 1987 verliet ze Roemenië, samen met haar toenmalige echtgenoot, de schrijver Richard Wagner, en vest…Lees verder op Wikipedia

Suggesties