Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het naveltheater

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Amelie en Gaston zijn een tweeling en letterlijk onafscheidelijk. Ze verloren hun moeder bij hun geboorte, maar groeien niettemin op in het warme nest dat het toneelhuis van hun vader en zijn bewoners voor hen vormt. Wanneer de stad bezet wordt verandert alles.
Titel
Het naveltheater
Auteur
Hilde Van Cauteren
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2011
176 p.
ISBN
9789059083967 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met haar debuut, Het naveltheater, bewijst Hilde Van Cauteren over een geheel eigen stem te beschikken. Behalve de originele setting, een oud, stoffig theaterhuis in de navel van een niet nadergenoemde stad, verrassen ook de hoofdpersonages Amelie en Gaston, een Siamese tweeling die met de navelstreng verbonden is.
Vanuit een wisselend perspectief biedt de tweeling een fascinerende inkijk in het theater waar ze met hun vader, oom Norbert, Anna en enkele acteurs wonen. Van Cauteren verstaat de kunst om de verhaalstof precies te doseren en tegelijkertijd toch een geheel eigen, romantische aandoende wereld te scheppen. Aan het quasi zorgeloze bestaan van de tweeling komt echter bruusk een einde als de geheimzinnige bezetter zijn opwachting maakt. Tal van verordeningen, zoals een antipolitiek voor kunst en cultuur en het verbannen van de vrouw naar de haard, bemoeilijken het leven van de bewoners. Verhaaltechnisch bouwt Van Cauteren de spanningsboog langzaam op en laat de leze…Lees verder
De 12-jarige tweeling, Gaston en Amelie, is sinds hun geboorte nog steeds aan elkaar verbonden door de navelstreng. Hierdoor zijn zij letterlijk in alles onafscheidelijk en spelen, slapen, eten en lopen ze samen. Hun moeder Julia is na de bevalling overleden. Samen met hun vader José, kostuummaakster Anna, oom Norbert (de broer van Julia), de actrice Melina, souffleur de Parel en nog een aantal andere toneelmensen, wonen zij in het naveltheater. Dit theater vormt samen met een aangebouwd hotel een navel, een centrum. Omdat Gaston en Amelie niet buiten het theater komen, is het ook de centrale omgeving waarin hun leven zich afspeelt. In dit tijdloze verhaal wordt de stad bezet door soldaten. Tijdens deze bezetting, die zo’n twee jaar duurt, komen vooral vrouwen en meisjes in een onderdrukte positie. Het theater wordt dan ook als onderduikadres gebruikt door Frauke en Katerina, twee buurmeisjes. Het absurdistische verhaal wordt om en om verteld vanuit het perspectief van Gaston en Ameli…Lees verder

Het Naveltheater

De tweeling Amélie en Gaston zijn letterlijk en figuurlijk onafscheidelijk. Samen met hun vader en een heel theatergezelschap wonen ze in het theater. Hun moeder echter is vlak na hun geboorte overleden.
Bij het begin van het verhaal wordt de stad bezet. De Talibanachtige bezetter voert tal van cultuur- en vrouwonvriendelijke verbodsbepalingen in. Theater wordt verboden zodat ze noodgedwongen moeten sluiten. Tijdens de bezetting ontdekt de tweeling geheime gangen en kamers in het theater en het aanpalende hotel. Dat komt goed te pas bij de opvang van onderduikers, die schuilen voor het wrede regime. Het verzet tegen de bezetting groeit en het theater speelt daar een grote rol in. Amélie en Gaston worden dertien. Ze komen geleidelijk aan meer te weten over de geschiedenis van hun familie. En dan gebeurt er iets wat niemand had verwacht.
Het verhaal wordt afwisselend vanuit het standpunt van Amélie en Gaston verteld, in de ik-vorm. Ze hebben het wel vaak over 'wij' en 'ons'…Lees verder

Over Hilde Van Cauteren

Hilde Van Cauteren (Hamme, 10 maart 1967) is een Belgische schrijfster van jeugdboeken. Tevens is zij schrijfdocent en dichteres.

Biografie

Van Cauteren debuteerde in 2011 als jeugdauteur met Het Naveltheater, een verhaal over een theatergezelschap in een bezette stad.
In De Pigmentroute belicht ze de vluchtelingenproblematiek, terwijl haar derde werk, De Nachtspelers manipulatie en bedrog in de politiek als onderwerp heeft.

Sinds 2006 schrijft Van Cauteren ook poëzie. Van 2009 tot 2016 maakte ze deel uit van het dichterscollectief Pazzi di Parole. In 2011 en 2012 was ze Dorpsdichter van Doel (plaats). Van Cauteren is ook actief bij het collectief Woordwasdraad.

Bibliografie

  • 2011 Het Naveltheater
  • 2014 De Pigmentroute
  • 2015 Een kier in het rumoer (poëzie)
  • 2016 De NachtspelersLees verder op Wikipedia