Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De prinses en de kurk

Hilde Vandermeeren (auteur), Dorus Brekelmans (illustrator)
Flore durft geen liedje te zingen voor de klas; het is net of er een kurk in haar keel zit. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI 3, AVI E3
Titel
De prinses en de kurk / Hilde Vandermeersen ; met tek. van Dorus Brekelmans
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Illustrator
Dorus Brekelmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2002 | Andere uitgaven
34 p. : ill.
ISBN
90-5908-022-X 9789059080225

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Flore is te verlegen om een liedje voor de klas te zingen. De angst knijpt haar keel dicht alsof er een kurk in zit. De juf verklapt haar een trucje om zich over die verlammende angst heen te zetten. Voor zichzelf opkomen tegen een pesterige klasgenoot kan Flore nog niet maar als ze tijdens een klastoneeltje het trucje succesvol gebruikt, lijkt ze op de goede weg. De gevoelens van Flore zijn met veel inleving beschreven. Het verhaal is niet al te wensvervullend, maar suggereert vooral hoop voor de toekomst. Het taalgebruik is eenvoudig, maar niet vlak. Een directe, gevarieerde zinsbouw en dialogen zorgen voor een vlotte stijl. Beginnende lezers kunnen na een zestal maanden leesonderwijs de tekst zelfstandig lezen. Karikaturale, hippe tekeningen in vrolijke kleuren verluchten de bladzijden. De tekst is soms in de illustratie gedrukt, maar blijft goed leesbaar. Zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

Over Hilde Vandermeeren

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Patrick Rosselle

Hilde Vandermeeren (Waregem, 25 september 1970) is een Vlaamse auteur van kinder- en jeugdboeken en psychologische thrillers. Sinds 2001 publiceerde ze 45 kinder- en jeugdboeken, waarvan diverse werden vertaald in onder andere het Deens, Duits, Koreaans, Chinees, Frans en Spaans. Ze won diverse literaire prijzen, waaronder een Zilveren Griffel, twee Vlag en Wimpels, een Boekenwelp, een White Raven, brons en zilver in de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen Kinder- en jeugdliteratuur en de Hercule Poirotprijs.

Biografie

Vandermeeren studeerde psychologie aan de KU Leuven en geeft les in het volwassenenonderwijs.

In 2013 verscheen Als alles duister wordt bij de Nederlandse uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen). Ze won daarmee de Knack Hercule Poirot Publieksprijs 2013. Daarna verschenen haar thrillers De toeschouwers (2014), Stille grond (2015) en Scorpio (2016). Stille grond ha…Lees verder op Wikipedia