Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het gebroken masker

Hilde Vandermeeren (auteur), Dorus Brekelmans (illustrator)
De scoutinggroep van Karlijn maakt een praalwagen voor de carnavalsoptocht. Vlak voor de optocht wordt een masker vernield. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Carnaval, Vriendschap
Titel
Het gebroken masker / Hilde Vandermeeren ; met ill. van Dorus Brekelmans
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Illustrator
Dorus Brekelmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2003
79 p. : ill.
ISBN
90-5908-054-8

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een scoutsgroep met als leden o.a. Seppe, die niet tegen verlies kan; Karlijn, die het verhaal vertelt; Lara, een pittige meid; Gerben, die met zijn armen en benen geen raad weet en, in de loop van het verhaal erbij gekomen, Joeri, die aan zijn rolstoel gekluisterd is. Met enthousiasme hebben ze gewerkt aan de piratenboot, een praalwagen voor de carnavalsoptocht. Als het bijna zover is, blijkt het grote masker dat Joeri heeft gemaakt in elkaar is getrapt. Heeft de rivaliserende scoutsgroep het gedaan of bevindt de dader zich in eigen kring? De spanningen lopen hoog op, Seppe wordt verdacht maar ontkent bij hoog en bij laag. Joeri heeft er genoeg van en trekt zich terug. Ook Seppe laat het verder afweten. Tijdens de carnavalsoptocht wordt de piratenboot gevolgd door een geheimzinnige Pierrot-figuur. Enkele van de scouts nemen hem na afloop flink onder handen als blijkt dat het Seppe is, ze willen hem tot een bekentenis dwingen. Net op tijd wordt hij ontzet door een leider van de andere…Lees verder
Karlijn (ca.10 jaar) vertelt over de avonturen die ze in haar scoutinggroep beleeft. De groep wordt uitgebreid met een jongen in een rolstoel, er is rivaliteit met een andere scoutinggroep en voor de carnavalsoptocht wordt een praalwagen gemaakt. Het verhaal is beeldend verteld met veel dialoog. Het taalgebruik is voor gevorderde lezers: "Voor mijn ogen doemt opeens een flard van de boomhut op". Hier en daar tijdgebonden taal: "Het was keitof". De onderlinge rivaliteit komt goed uit de verf. De misverstanden worden aan het eind van het verhaal allemaal opgelost. Karikaturale bladvullende zwartwitillustraties die een beetje een vervreemdend effect hebben. Veelkleurige omslag van kinderen op een piratenschip. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Hilde Vandermeeren

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Patrick Rosselle

Hilde Vandermeeren (Waregem, 25 september 1970) is een Vlaamse auteur van kinder- en jeugdboeken en psychologische thrillers. Sinds 2001 publiceerde ze 45 kinder- en jeugdboeken, waarvan diverse werden vertaald in onder andere het Deens, Duits, Koreaans, Chinees, Frans en Spaans. Ze won diverse literaire prijzen, waaronder een Zilveren Griffel, twee Vlag en Wimpels, een Boekenwelp, een White Raven, brons en zilver in de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen Kinder- en jeugdliteratuur en de Hercule Poirotprijs.

Biografie

Vandermeeren studeerde psychologie aan de KU Leuven en geeft les in het volwassenenonderwijs.

In 2013 verscheen Als alles duister wordt bij de Nederlandse uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen). Ze won daarmee de Knack Hercule Poirot Publieksprijs 2013. Daarna verschenen haar thrillers De toeschouwers (2014), Stille grond (2015) en Scorpio (2016). Stille grond ha…Lees verder op Wikipedia