Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
In een geheim doosje spaart Cleo geld om te ontsnappen aan het leven dat zij leidt: ze woont in een armoedige flat, haar vader is overleden en haar moeder redt het allemaal maar net. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Het kistje van Cleo
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Illustrator
Harmen van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Editie
2de dr.
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2006 | Andere uitgaven
96 p.
ISBN
9059081307 9789059081307

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Cleo verveelt zich in de vakantie. Sinds kort woont zij met haar moeder, kleine en grote zus in een haveloze flat in een onveilige buurt. De vrienden die zij maakt zijn dubieus. Cleo droomt en hoopt eens te ontsnappen. Voor dat doel spaart zij geld in een geheim doosje. Veel komt in dit verhaal aan de orde: een verongelukte vader, agressie, huwelijks- en geldproblemen, criminaliteit enz, Dit alles wordt gecompenseerd door humor, vriendschap en vertrouwen in de toekomst. Hoe Cleo besluit om de inhoud van haar doosje in haar oudste zus te investeren, is subtiel beschreven. Een gevoelig verhaal met een hoopvolle afloop. Het poëtische taalgebruik vol metaforen vereist leestechniek en inleving. Geïllustreerd met rake, snelle pentekeningen in grijstinten. Vanaf ca. 10 jaar.

Het kistje van Cleo

Cleo woont samen met haar moeder, grote zus en 5-jarig zusje in een troosteloos flatgebouw. Tijdens de schoolvakantie verveelt ze zich. Ze leert Punch kennen, die wacht op een brief van zijn broer die in de gevangenis zit, en Hirko die praat met zijn ingebeelde neven, maar die helemaal alleen is. Ieder van hen heeft zijn droomwereld en tracht naar een betere toekomst. Wanneer Cleo alleen is, streelt ze haar geheim kistje dat ze onder haar bed bewaart. Daarin spaart ze alles wat ze met kleine klusjes verdiend heeft. Ze heeft haar papa beloofd, toen hij stierf, dat Cleo “iemand” zou worden, later. Voor haar is dat het belangrijkste. Iedereen in het gezin leeft zijn eigen leventje. Wanneer Juf onverwacht een bezoekje brengt en aan mama vertelt dat ze het beste verhaal van de klas geschreven heeft, krijgt Cleo meer zelfvertrouwen. Eindelijk iets positiefs. Haar vriendschap met Punch groeit en ze leert hem van een andere kant kennen. Punch kan prachtig tekenen. Cleo vraagt hem maar één …Lees verder

Over Hilde Vandermeeren

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Patrick Rosselle

Hilde Vandermeeren (Waregem, 25 september 1970) is een Vlaamse auteur van kinder- en jeugdboeken en psychologische thrillers. Sinds 2001 publiceerde ze 45 kinder- en jeugdboeken, waarvan diverse werden vertaald in onder andere het Deens, Duits, Koreaans, Chinees, Frans en Spaans. Ze won diverse literaire prijzen, waaronder een Zilveren Griffel, twee Vlag en Wimpels, een Boekenwelp, een White Raven, brons en zilver in de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen Kinder- en jeugdliteratuur en de Hercule Poirotprijs.

Biografie

Vandermeeren studeerde psychologie aan de KU Leuven en geeft les in het volwassenenonderwijs.

In 2013 verscheen Als alles duister wordt bij de Nederlandse uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen). Ze won daarmee de Knack Hercule Poirot Publieksprijs 2013. Daarna verschenen haar thrillers De toeschouwers (2014), Stille grond (2015) en Scorpio (2016). Stille grond ha…Lees verder op Wikipedia