Boek
Nederlands

Later word ik kapster

Hilde Vandermeeren (auteur), Marjolein Pottie (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een meisje vertelt over haar droom om later kapster te worden. Ze bedenkt wat ze allemaal zal moeten kunnen, wat ze nodig zal hebben en wat de fijne en minder fijne kanten zijn van het leven als kapster.
Onderwerp
Haarkappers, Beroepen
Titel
Later word ik kapster
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Illustrator
Marjolein Pottie
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2011 | Andere uitgaven
29 p. : ill.
ISBN
9789059084124 (hardback)
Plaatsingssuggestie
615.4 (SISO) Lichaamsverzorging (ZIZO) Beroepen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vierkant informatief prentenboek waarin een meisje aan een jongen vertelt dat zij later kapster wil worden. Daarna vertelt het meisje in de ik-vorm wat je moet kunnen om een goede kapster te zijn: wat doet een kapster, wat heb je nodig, waar zul je werken en met wie werk je samen. De humoristische, stripachtige tekeningen zijn de grootste blikvanger. Het merendeel van de pagina’s bevat drie tekeningen, waarvan de bovenste – een halve pagina beslaand – het verhaal van het meisje volgt. Op de onderste twee tekeningen zien we de kapster aan het werk. De tekst (vetgedrukt en verschillend van grootte) beperkt zich tot enkele eenvoudige zinnetjes. Tekst en illustraties zijn goed op elkaar afgestemd. Alleen sommige bij het beroep horende woorden/begrippen als visagistes, ontsmetten en in loondienst zijn zullen nadere uitleg behoeven. Aan het eind twee doe-opdrachten en twee overzichtsplaten. De makers zijn erin geslaagd een realistische, wel ietwat rolbevestigende, kijk op het beroep van kap…Lees verder

Later word ik... kapster

In dit boekje worden kleuters geïntroduceerd in de wondere kapperswereld.
Er wordt ingegaan op de verschillende materialen die een kapster nodig heeft, de vaardigheden die ze verwerft, enzovoort.
Wanneer je naar de flaptekst kijkt, lijkt het wel of het boek eigenlijk gericht is op iets oudere kinderen, terwijl de prenten heel erg kinderlijk aandoen. Woorden als loondienst en bijscholing lijken voor de doelgroep eerder ongeschikt.
Op de achtergrond van een stereotiep roze kleurtje, werden de illustraties van Marjolein Pottie gezet. De bladspiegel is soms opgesplitst in kleinere prenten, wat het geheel drukker maakt en minder overzichtelijk naar de doelgroep toe. Maar Potties prenten, zelfs die van het vaak kind-vreemde kappersmateriaal, zijn in al hun eenvoud heel erg duidelijk.
Men zou kunnen stellen dat dit boek zich niet helemaal richt op één doelgroep; zowel de woordkeuze als de bladspiegel maken dit boek ontoegankelijk voor de vooropgestelde jonge doelgroep…Lees verder

Over Hilde Vandermeeren

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Patrick Rosselle

Hilde Vandermeeren (Waregem, 25 september 1970) is een Vlaamse auteur van kinder- en jeugdboeken en psychologische thrillers. Sinds 2001 publiceerde ze 45 kinder- en jeugdboeken, waarvan diverse werden vertaald in onder andere het Deens, Duits, Koreaans, Chinees, Frans en Spaans. Ze won diverse literaire prijzen, waaronder een Zilveren Griffel, twee Vlag en Wimpels, een Boekenwelp, een White Raven, brons en zilver in de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen Kinder- en jeugdliteratuur en de Hercule Poirotprijs.

Biografie

Vandermeeren studeerde psychologie aan de KU Leuven en geeft les in het volwassenenonderwijs.

In 2013 verscheen Als alles duister wordt bij de Nederlandse uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen). Ze won daarmee de Knack Hercule Poirot Publieksprijs 2013. Daarna verschenen haar thrillers De toeschouwers (2014), Stille grond (2015) en Scorpio (2016). Stille grond ha…Lees verder op Wikipedia