Boek
Nederlands

Later word ik kok

Hilde Vandermeeren (auteur), Marjolein Pottie (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Prentvertelling waarin een jongetje aan een meisje vertelt dat hij later kok wil worden. Met informatie over het beroep kok, enige doe-opdrachten en gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 6 t/m 8 jaar.
Onderwerp
Koks
Titel
Later word ik kok
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Illustrator
Marjolein Pottie
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2010
29 p. : ill.
ISBN
9789059083745 (hardback)
Plaatsingssuggestie
627 (SISO) Beroepen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vierkant informatief prentenboek waarin een jongen aan een meisje vertelt dat hij later kok wil worden. Daarna vertelt zowel de jongen als het meisje in de ik-vorm wat je moet kunnen om een goede kok te zijn: wat je moet doen, wat je nodig hebt, waar je zal werken en met wie je samenwerkt. De humoristische, stripachtige tekeningen zijn de grootste blikvanger. Het merendeel van de pagina’s bevat drie tekeningen, waarvan de bovenste - een halve pagina beslaand - het verhaal van de jongen en het meisje volgt. Op de onderste twee tekeningen zien we de kok aan het werk. De tekst (vetgedrukt en verschillend van grootte) beperkt zich tot enkele eenvoudige zinnetjes. Sommige bij het beroep horende woorden/begrippen als afwaszone, koude zone zullen nadere uitleg behoeven. Tekst en illustraties zijn goed op elkaar afgestemd. Aan het eind twee doe-opdrachten en twee overzichtsplaten. De makers zijn erin geslaagd een realistische kijk op het beroep van kok te tonen. Verschenen onder de noemer 'La…Lees verder

Later word ik kok

'Later word ik kok' is een vraag- en antwoordboekje. De eerste vraag die er gesteld wordt is van een meisje die vraagt aan een jongen wat hij wil worden. De jongen wil kok worden en het boek beschrijft en toont wat een kok moet kunnen, kennen, hebben, ... Elke bladzijde begint met een vraag en die wordt beantwoord in woord en beeld met kinderen die nu al graag kokkerellen en later als volwassenen koken voor hun beroep. Helaas blijven de antwoorden heel oppervlakkig. Op het einde van het boekje is er een mini-quiz. Dit is eerder storend dan verrijkend. De tekeningen zijn vrolijk, maar geven geen meerwaarde aan het boek. De tekening waar de keuken wordt getoond zal kinderen niet helpen om de omvang van een restaurantkeuken te vatten.

Over Hilde Vandermeeren

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Patrick Rosselle

Hilde Vandermeeren (Waregem, 25 september 1970) is een Vlaamse auteur van kinder- en jeugdboeken en psychologische thrillers. Sinds 2001 publiceerde ze 45 kinder- en jeugdboeken, waarvan diverse werden vertaald in onder andere het Deens, Duits, Koreaans, Chinees, Frans en Spaans. Ze won diverse literaire prijzen, waaronder een Zilveren Griffel, twee Vlag en Wimpels, een Boekenwelp, een White Raven, brons en zilver in de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen Kinder- en jeugdliteratuur en de Hercule Poirotprijs.

Biografie

Vandermeeren studeerde psychologie aan de KU Leuven en geeft les in het volwassenenonderwijs.

In 2013 verscheen Als alles duister wordt bij de Nederlandse uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen). Ze won daarmee de Knack Hercule Poirot Publieksprijs 2013. Daarna verschenen haar thrillers De toeschouwers (2014), Stille grond (2015) en Scorpio (2016). Stille grond ha…Lees verder op Wikipedia