Boek
Nederlands

Later word ik metselaar

Hilde Vandermeeren (auteur), Marjolein Pottie (illustrator)
Prentvertelling waarin een jongetje aan een meisje vertelt dat hij later metselaar wil worden. Met informatie over het beroep, enige doe-opdrachten en gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 6 t/m 8 jaar.
Titel
Later word ik metselaar
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Illustrator
Marjolein Pottie
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2011 | Andere uitgaven
29 p. : ill.
ISBN
9789059083073
Plaatsingssuggestie
694.4 (SISO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vierkant informatief prentenboek waarin een jongen een meisje vertelt dat hij later metselaar wordt. Daarna vertelt hij in de ik-vorm hoe je volgens hem een goede metselaar kunt worden. Ingegaan wordt op wat je moet kunnen, wat je moet doen, wat je nodig hebt, waar je werkt en met wie je samenwerkt. De humoristische, stripachtige tekeningen zijn de grootste blikvanger. Het merendeel van de pagina’s bevat drie tekeningen, waarvan de bovenste - een halve pagina beslaand - het verhaal van de jongen en het meisje volgt. Op de onderste twee tekeningen zien we een metselaar aan het werk. De tekst (vetgedrukt en verschillend van grootte) beperkt zich tot enkele korte zinnetjes. Sommige bij het beroep horende woorden/begrippen als metselspecie en fundering zullen nadere uitleg van de voorlezer behoeven. Tekst en illustraties zijn goed op elkaar afgestemd. Aan het eind zijn twee doe-opdrachten en twee overzichtsplaten (met onder andere een blik in de toekomst) opgenomen. De makers zijn erin ge…Lees verder

Later word ik metselaar

In de reeks 'Later word ik ...' bestemd voor jonge kinderen is hier het beroep van metselaar aan de beurt. In kleine hoofdstukjes wordt uit de doeken gedaan wat je nodig hebt aan materiaal om het vak te leren. Een meisje en een jongetje gaan ermee aan de slag. Je ziet het bouwwerk groeien en soms eens invallen. Tegelijk krijg je op kleinere prenten te zien hoe een echte metselaar te werk gaat. Een aangename kennismaking met dit beroep. Veel van de materialen kennen kinderen al - kruiwagen, schop, zand - maar er worden nog vele nieuwe woorden geïntroduceerd. De lay-out is een beetje stijf en de figuurtjes een beetje harkerig maar toch is het een interessante reeks.


Over Hilde Vandermeeren

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Patrick Rosselle

Hilde Vandermeeren (Waregem, 25 september 1970) is een Vlaamse auteur van kinder- en jeugdboeken en psychologische thrillers. Sinds 2001 publiceerde ze 45 kinder- en jeugdboeken, waarvan diverse werden vertaald in onder andere het Deens, Duits, Koreaans, Chinees, Frans en Spaans. Ze won diverse literaire prijzen, waaronder een Zilveren Griffel, twee Vlag en Wimpels, een Boekenwelp, een White Raven, brons en zilver in de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen Kinder- en jeugdliteratuur en de Hercule Poirotprijs.

Biografie

Vandermeeren studeerde psychologie aan de KU Leuven en geeft les in het volwassenenonderwijs.

In 2013 verscheen Als alles duister wordt bij de Nederlandse uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen). Ze won daarmee de Knack Hercule Poirot Publieksprijs 2013. Daarna verschenen haar thrillers De toeschouwers (2014), Stille grond (2015) en Scorpio (2016). Stille grond ha…Lees verder op Wikipedia