Boek
Nederlands

Later word ik voetballer

Hilde Vandermeeren (auteur), Marjolein Pottie (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een jongen vertelt over zijn droom om later voetballer te worden. Hij bedenkt wat hij allemaal nodig zal hebben, wat hij zal moeten doen en laten en wat de fijne en minder fijne kanten zijn van een leven als voetballer. Geschikt voor kleuters.
Onderwerp
Voetbal
Titel
Later word ik voetballer
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Illustrator
Marjolein Pottie
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2011 | Andere uitgaven
29 p. : ill.
ISBN
9789059084131 (hardback)
Plaatsingssuggestie
619.1 (SISO) Balsport (ZIZO) Beroepen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vierkant informatief prentenboek waarin een jongen aan een meisje vertelt dat hij later voetballer wil worden. Daarna vertelt de jongen in de ik-vorm wat je moet kunnen om een goede voetballer te zijn: wat doet een kapster, wat heb je nodig, waar zul je werken en met wie werk je samen. De humoristische, stripachtige tekeningen zijn de grootste blikvanger. Het merendeel van de pagina’s bevat drie tekeningen, waarvan de bovenste – een halve pagina beslaand – het verhaal van de jongen volgt. Op de onderste twee tekeningen zien we de voetballer aan het werk. De tekst (vetgedrukt en verschillend van grootte) beperkt zich tot enkele eenvoudige zinnetjes. Tekst en illustraties zijn goed op elkaar afgestemd. Aan het eind twee doe-opdrachten en twee overzichtsplaten. De makers zijn erin geslaagd een realistische, wel ietwat rolbevestigende, kijk op het beroep van voetballer te tonen. Verschenen onder de noemer 'Later word ik...'*. Speels en leuk boek voor kinderen vanaf ca. 6 t/m 8 jaar.

Later word ik... voetballer

In dit boekje worden kleuters geïntroduceerd in de haast glamoureuze wereld van de voetballer.
Er wordt ingegaan op de benodigdheden van een echte voetballer, tot de verschillende kenmerken die een goede voetballer moet hebben.
Wanneer je naar de flaptekst kijkt, lijkt het wel of het boek eigenlijk gericht is op iets oudere kinderen, terwijl de prenten heel erg kinderlijk aandoen. Woorden als spelinzicht en persdienst lijken voor de doelgroep eerder ongeschikt. Wat wel positief is, is dat men zich niet enkel richt naar jongens, maar ook probeert om meisjes aan te trekken. Zo doorbreekt men toch de stereotypen die men vaak in dergelijke kinderboekjes hanteert.
De bladspiegel is soms opgesplitst in kleinere prenten, wat het geheel drukker maakt en minder overzichtelijk naar de doelgroep toe. Maar Potties prenten zijn in al hun eenvoud heel erg duidelijk.
Men zou kunnen stellen dat dit boek zich niet helemaal richt op één doelgroep; zowel de woordkeuze als de blad…Lees verder

Over Hilde Vandermeeren

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Patrick Rosselle

Hilde Vandermeeren (Waregem, 25 september 1970) is een Vlaamse auteur van kinder- en jeugdboeken en psychologische thrillers. Sinds 2001 publiceerde ze 45 kinder- en jeugdboeken, waarvan diverse werden vertaald in onder andere het Deens, Duits, Koreaans, Chinees, Frans en Spaans. Ze won diverse literaire prijzen, waaronder een Zilveren Griffel, twee Vlag en Wimpels, een Boekenwelp, een White Raven, brons en zilver in de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen Kinder- en jeugdliteratuur en de Hercule Poirotprijs.

Biografie

Vandermeeren studeerde psychologie aan de KU Leuven en geeft les in het volwassenenonderwijs.

In 2013 verscheen Als alles duister wordt bij de Nederlandse uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen). Ze won daarmee de Knack Hercule Poirot Publieksprijs 2013. Daarna verschenen haar thrillers De toeschouwers (2014), Stille grond (2015) en Scorpio…Lees verder op Wikipedia