Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Verboden te lachen

Hilde Vandermeeren (auteur), Joris Ongena (illustrator)
+1
Verboden te lachen
×
Verboden te lachen Verboden te lachen
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Lief en haar moeder krijgen nieuwe buren. Het is een vrolijke, kleurrijke familie. Liefs moeder wil niets met ze te maken hebben. Sinds de dood van haar man is plezier verboden.
Leesniveau
AVI M5, AVI 6
Titel
Verboden te lachen
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Illustrator
Joris Ongena
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2012 | Andere uitgaven
41 p. : ill.
ISBN
9789058387592 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Lief (ik-figuur) en haar mama krijgen in het aanpalende huis nieuwe buren. De buurman is een goochelaar en de familie doet heel luidruchtig. De buren houden van lachen, feesten, dansen en zingen. Dat zijn dingen die bij Lief thuis verboden zijn sedert de dood van papa. Mama vindt al dat uitbundig gedoe maar niks. Toch draait ze door allerlei omstandigheden stilaan bij. Verscheidene thema’s komen subtiel aan bod, zoals het verwerken van verdriet, de confrontatie van buren met een heel verschillend temperament en de hang naar vriendschap van de buurkinderen. De relatie tussen moeder en dochter in dit eenoudergezin is heel genuanceerd voorgesteld. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Lief, die alles observeert en becommentarieert. De eenvoudige tekst leest vlot en is ingedeeld in korte hoofdstukken, AVI-M5. De bladspiegel is aantrekkelijk en levendig door kleurrijke illustraties. Ze stralen vrolijkheid uit door de kleurkeuze, het decor en de kostuums. Een fijn leesboek voor…Lees verder

Verboden te lachen

Lief woont samen met mama. Alléén met mama, sinds papa er niet meer is. Vanaf dat moment ziet de mama van Lief de wereld in tinten van grijs.
Op een dag krijgen Lief en haar mama nieuwe buren: een kleine man, die zichzelf 'de Grote Robertini' noemt, samen met zijn gezin. De nieuwe buren houden van muziek, spektakel en kleur in hun leven. Alles wat de mama van Lief niet lief heeft. Haar mama heeft de pest aan de nieuwe buren. Op een dag ontsnapt de duif van 'de Grote Robertini' op een mysterieuze manier uit haar kooi. Weet de mama van Lief hier meer over? Komt alles weer goed met de nieuwe buren?
Een ontroerend verhaal over het gemis van een geliefde. Met prenten en woorden wordt prachtig weergegeven hoe een triestige, donkere periode in een mensenleven stilaan weer kleur kan krijgen. Want hoe hard je iemand ook mist, het leven gaat door ... En ja, alles komt goed.
Een boekje waar je stil van wordt.

Over Hilde Vandermeeren

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Patrick Rosselle

Hilde Vandermeeren (Waregem, 25 september 1970) is een Vlaamse auteur van kinder- en jeugdboeken en psychologische thrillers. Sinds 2001 publiceerde ze 45 kinder- en jeugdboeken, waarvan diverse werden vertaald in onder andere het Deens, Duits, Koreaans, Chinees, Frans en Spaans. Ze won diverse literaire prijzen, waaronder een Zilveren Griffel, twee Vlag en Wimpels, een Boekenwelp, een White Raven, brons en zilver in de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen Kinder- en jeugdliteratuur en de Hercule Poirotprijs.

Biografie

Vandermeeren studeerde psychologie aan de KU Leuven en geeft les in het volwassenenonderwijs.

In 2013 verscheen Als alles duister wordt bij de Nederlandse uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen). Ze won daarmee de Knack Hercule Poirot Publieksprijs 2013. Daarna verschenen haar thrillers De toeschouwers (2014), Stille grond (2015) en Scorpio (2016). Stille grond ha…Lees verder op Wikipedia