Boek
Nederlands

Winterwarmte

Hilde Vandermeeren (auteur), Frank Daenen (illustrator)
+1
Winterwarmte
×
Winterwarmte Winterwarmte
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Moon, Greg en Tijn spelen in de sneeuw. Leesgroeiboek met verhaaltjes, raadsels, zoekplaten, puzzels, toneelstukjes en brieven. Oplopend van AVI-Start t/m AVI-E5. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Winter
Leesniveau
AVI 1, AVI 2, AVI 3, AVI 4, AVI 5, AVI 6, AVI 7, AVI Start, AVI M3, AVI E3, AVI M4, AVI E4, AVI M5, AVI E5
Titel
Winterwarmte
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Illustrator
Frank Daenen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2013 | Andere uitgaven
104 p. : ill.
ISBN
9789058389084 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Groot formaat eerste leesboek met verhaaltjes die beginnen op AVI-Start en in moeilijkheid oplopen t/m AVI-E5. Het boek bestaat afwisselend uit verhaaltjes, raadseltjes, zoekplaatjes, puzzels, toneelstukjes en brieven, waarin steeds dezelfde personen voorkomen die aan het begin van het boek kort geïntroduceerd zijn. De teksten zijn wel aardig, maar niet heel bijzonder. Regelmatig Vlaams taalgebruik of manier van uitdrukken, zoals: 'Ik was beter nooit opgestaan'. Dit kan voor Nederlandse eerste lezertjes wat lastig zijn. Er is veel aandacht aan de vormgeving geschonken. De vele kleurrijke illustraties in niet al te felle kleuren zijn statisch en doen wat tekenfilmachtig aan. Eerste deel van de nieuwe serie 'Het Pleintje', met als thema winter. Een boek voor kinderen om door het formaat en dikte zeker in het begin samen met een volwassene te lezen. Vanaf ca. 6 jaar.

Het Pleintje. Winterwarmte

Dit boek gaat over Moon, Tijn en Greg. Zij wonen op het Pleintje. Het is wintertijd en daar hoort Sinterklaas en Kerst bij, sneeuw, ijs en gladheid en lekkere warmte binnen. Dan mailen de kinderen naar elkaar. Of ze gaan naar het poppentheater.
Het boek is zeer gevarieerd opgevat, met verhalen, brieven, dagboekfragmenten, zoekprenten, raadsels, doe-opdrachtjes, zelf vertellen en verhalen aanvullen. Maar er is ook het e-mailverkeer tussen de kinderen. Je kunt een toneeltje spelen op basis van tekst met rolverdeling of een recept uitproberen. In het begin worden de drie hoofdfiguren geïntroduceerd naast de andere personages die een rol spelen: juf babs, dichter ron, agent piet precies, kaat krib en poes drop.
De verhalen zijn herkenbaar, met een vleugje humor. Ze sluiten aan bij de leefwereld van jonge lezertjes. De eenvoudige tekst brengt hen van AVI S tot AVI M4. Een aantrekkelijk vormgegeven geheel met kleurrijke, sfeervolle illustraties vol grappige details die voor heel…Lees verder

Over Hilde Vandermeeren

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Patrick Rosselle

Hilde Vandermeeren (Waregem, 25 september 1970) is een Vlaamse auteur van kinder- en jeugdboeken en psychologische thrillers. Sinds 2001 publiceerde ze 45 kinder- en jeugdboeken, waarvan diverse werden vertaald in onder andere het Deens, Duits, Koreaans, Chinees, Frans en Spaans. Ze won diverse literaire prijzen, waaronder een Zilveren Griffel, twee Vlag en Wimpels, een Boekenwelp, een White Raven, brons en zilver in de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen Kinder- en jeugdliteratuur en de Hercule Poirotprijs.

Biografie

Vandermeeren studeerde psychologie aan de KU Leuven en geeft les in het volwassenenonderwijs.

In 2013 verscheen Als alles duister wordt bij de Nederlandse uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen). Ze won daarmee de Knack Hercule Poirot Publieksprijs 2013. Daarna verschenen haar thrillers De toeschouwers (2014), Stille grond (2015) en Scorpio…Lees verder op Wikipedia