Arrietty : the borrower

Hiromasa Yonebayashi (regisseur), Mary Norton (naar het werk van), Cécile Corbel (componist)
De Borrowers zijn minimensen die ongemerkt wonen onder de vloer van een oud huis. Het 14-jarige minimeisje Arrietty wordt op haar ontdekkingtocht ontdekt door het 12-jarige jongetje Sho.
Titel
Arrietty : the borrower
Regisseur
Hiromasa Yonebayashi
Naar het werk van
Mary Norton
Componist
Cécile Corbel
Uniforme titel
Kari-gurashi no Arietti
Taal
Japans
Uitgever
Paradiso, 2011
1 dvd-video
Oorspr. opname
2010
Speelduur
94 min.
Aantekening
Taalkeuze: Japans, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5414937032167
mooov

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Japanse animatiefilm uit de Studio Ghibli (Spirited away, Ponyo), het debuut van regisseur Hiromasa Yonebayashi. Het verhaal is gebaseerd op de boekenserie 'The borrowers' (1955-1982) van de Engelse schrijfster Mary Norton. Deze serie heeft al meerdere filmmakers geïnspireerd. De Borrowers zijn minimensen van zo'n tien centimeter groot die ongemerkt wonen onder de vloer van een oud huis en leven van restjes en dingetjes die ze bij de grote mensen 'lenen'. Het veertienjarige minimeisje Arrietty woont met haar ouders in Tokyo. Ze leert al jong dat de 'grote' mensen haar niet mogen zien. Op haar ontdekkingtocht wordt de avonturierster toch ontdekt door het twaalfjarige jongetje Sho. Dit is het begin van een bijzondere vriendschap. Belinda de Graaf (Trouw 7-7-'11): '(...) een ode aan de creatieve geest.' Bart van der Put (Het Parool 6-7-'11): 'Ghibli kiest met de film niet voor vernieuwing, maar voor verfijning van het ambacht, en dat levert voldoende genoegens op om een weinig verrassend…Lees verder

Over Hiromasa Yonebayashi

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Trajoneta

Hiromasa Yonebayashi (米林 宏昌, , Yonebayashi Hiromasa, geboren in 1973 te Nonoichi, Japan), bijgenaamd Maro, is een Japans animator en regisseur. Hij maakte zijn debuut als regisseur bij Studio Ghibli met Arrietty. Met deze film werd hij de jongste regisseur van een langspeelfilm voor deze studio. Met zijn tweede film, When Marnie Was There, werd hij in 2015 genomineerd voor de Oscar voor beste animatiefilm.

Yonebayashi studeerde aan de Kanazawa Hogeschool voor Kunst, waar hij een master in commercieel design haalde. Hij werkte van 1996 tot 2014 voor Studio Ghibli en trad in 2015 in dienst van Studio Ponoc.

Oeuvre

Films