Boek
Nederlands

Een kortwoonst in de heuvels : gedichten

Een kortwoonst in de heuvels : gedichten

* De essentie van La Flandre profonde in woorden gevat * Nieuwe poëzie van een van onze meest gewaardeerde dichters Deze nieuwe bundel bevat vijf nieuwe reeksen, waaronder de reeks die de titel leverde aan de bundel. Tussen 1974 en 1985 woonde de dichter in een kortwoonst, een kleine hoeve, in Brabant vooral een 'kossaarderij' genoemd. De dichter woonde er in een door poëzie gedomineerde omgeving.
Titel
Een kortwoonst in de heuvels : gedichten
Auteur
Hubert Van Herreweghen
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2002
63 p.
ISBN
90-209-4864-4

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 27 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Sommige dichters worden met ouder worden alsmaar indrukwekkender. Hubert van Herreweghen is daarvan in Vlaanderen alleszins het meest markante voorbeeld. Sedert hij zijn drukke professionele carrière achter zich heeft gelaten, heeft de dichter pas echt de tijd gevonden om zich op zijn poëzie toe te leggen. Het resultaat is steevast bijzonder hoogstaand. Na Karakol (Li 1995, p. 796) en Kornoeljebloed ligt nu Een kortwoonst in de heuvels voor, een bundel waarin het Herreweghse universum vanop de eerste bladzijde de lezer al naar de keel grijpt. 'Avond op het eiland' evoceert een maansopgang boven de zee, die niet toevallig meteen verbonden wordt met een mythisch verhaal van passie en moord, om te eindigen op onvergetelijke slotregels: "De nacht, de zee, de maan, zijn oud. / Groots is het drama Dag voltogen". Meteen is duidelijk hoe Van Herreweghen beschrijvende elementen steevast op een symbolische wijze gebruikt, waardoor ze een exemplarische dimensie krijgen. Mins…Lees verder

Over Hubert Van Herreweghen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Pieter Van Herreweghen

Hubert Felix Arthur van Herreweghen (Pamel, 16 februari 1920 – Dilbeek, 4 november 2016) was een van de belangrijkste naoorlogse Vlaamse dichters.

Biografie

Van Herreweghen debuteerde in 1943 met de bundel Het jaar der gedachtenis. Samen met zijn generatiegenoten Anton van Wilderode, Jos De Haes en Christine D'haen behoort hij tot de zogenaamde „bezettingsgeneratie“.

Na zijn opleiding tot onderwijzer, was hij heel even werkzaam in het onderwijs en in de administratie, maar in 1944 stapte hij over naar de journalistiek. Van Herreweghen werkte enige tijd als journalist bij De Standaard en vanaf 1950 als commentator van literaire en dramatische uitzendingen bij de Vlaamse radio. Hij was een van de pioniers van de Vlaamse televisie (toen NIR), waar hij onder andere Ten huize van en Beschuldigde, sta op presenteerde en producer was van Wij, heren van Zichem. In 1961 werd hij hoofd van de Dramatische Dienst, en bracht h…Lees verder op Wikipedia