Een man die wegens ontucht met zijn dochter gevangen heeft gezeten ontdekt na zijn thuiskomst dat zijn vrouw een kind heeft van een jonge buurman.
Onderwerp
Incest
Titel
Vrijdag / regie en scen. Hugo Claus ; naar het toneelstuk van Hugo Claus
Regisseur
Hugo Claus
Componist
Rogier Van Otterloo 1941-1988
Acteur
Frank Aendenboom Kitty Courbois Herbert Flack Hilde Van Mieghem Hugo Van den Berghe Fons Rademakers Ann Petersen Theo Daese Blanka Heirman Guido Lauwaert Dirk Celis Roger Raveel Fred Van Kuyck
Uniforme titel
Vrijdag [film]
Taal
Nederlands
Uitgever
Lime-Lights Pictures, [2012] | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1981
Speelduur
90 min.
Aantekening
Gerestaureerde digitale master Nederlands gesproken Ondertiteling: Nederlands, Engels
EAN
5412012158825

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Schrijver-kunstenaar Hugo Claus regisseerde ook een aantal films, waaronder in 1980 de verfilming van zijn toneelstuk 'Vrijdag' (1969). Georges Vermeersch, een arbeider van in de veertig, komt onverwacht thuis nadat hij een gevangenisstraf van twee jaar heeft uitgezeten voor incest met zijn destijds zestienjarige dochter. Tijdens zijn verblijf in de gevangenis is zijn vrouw de minnares geworden van een van zijn vrienden en heeft ook een kind van hem gekregen. Een stuk over incest, katholicisme, liefde, schuld, boete en vergeving. In de hoofdrollen Frank Aendenboom, Kitty Courbois, Hilde van Mieghem en Herbert Flack. Cinema.nl (i) geeft drie (van vijf) sterren: '(...) Een sober drama naar Claus' eigen toneelstuk met goed acteerwerk en fraai camerawerk van Ricardo Aronovich die o.a. Alain Resnais' Providence fotografeerde.' Als extra een interview met Claus.

Over Hugo Claus

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Hugo Maurice Julien Claus (Brugge, 5 april 1929 – Antwerpen, 19 maart 2008) was een Vlaams dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker. Hij was de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. In de loop van zijn lange carrière schreef Claus duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en diverse romans, waarvan de bekendste zijn meesterwerk Het verdriet van België uit 1983 is.

Algemeen

Het werk van Claus is divers van karakter. De auteur mengt het tragische, verhevene, klassieke met het banale, burleske en obscene. Terugkerende thema's zijn: de liefde voor de moeder, de haat tegen de (afwezige) vader, seksualiteit, het schuldgevoel door het katholieke geloof en Vlaanderen in en na de oorlog.

Claus publiceerde onder het pseudoniem Dorothea van Male de roman Schola nostra (1971). Hij gebruikte ook de pseudoniemen hugo c. van astene, Anatole Ghekiere, Jan Hyoens, Thea…Lees verder op Wikipedia

Suggesties