The children act

Ian McEwan (auteur)

The children act

Genre:
Een vrouwelijke rechter in familierecht raakt verwikkeld in een zaak waarin een jonge Jehovah's Getuige (en diens ouders) een voor hem levensreddende bloedtransfusie weigert.
Titel
The children act
Auteur
Ian McEwan
Taal
Engels
Editie
1
Uitgever
London: Cape, 2014 | Andere uitgaves
215 p.
ISBN
9780224101998 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 47 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In zijn nieuwste roman voert de bekende auteur (1948) Fiona Maye op, een vrouwelijke rechter in familierecht van tegen de zestig. Zij moet een gefundeerd oordeel vellen over de zaak van een ziekenhuis tegen de 17-jarige Adam Henry, een Jehovahs-getuige die lijdt aan leukemie. Hij wordt gesteund door zijn ouders in zijn weigering van een bloedtransfusie die zijn leven zou kunnen redden. Tegelijkertijd staat haar langdurig huwelijk op springen omdat haar man nog een keer een gepassioneerde relatie wil beleven. Kinderloos en voor even uit balans besluit ze de intelligente Adam zelf op te zoeken, wat uiteindelijk leidt tot een drama voor beiden. Een weer soepel geschreven roman waarin de rechterlijke overwegingen en de rechtsgang in dit soort morele dilemma's helder en invoelend vanuit alle partijen wordt beschreven. Een wat mindere McEwan doordat het vlechtwerk wat zichtbaarder is in het reeds vroeg opvoeren van soortgelijke rechtszaken en symbolische verwijzingen (een lied op een tekst …Lees verder

Over Ian McEwan

Ian McEwan (Aldershot, 21 juni 1948) is een Britse schrijver. Hij is een meester in het scheppen van extreme situaties waarin de hoofdpersonen van zijn boeken terechtkomen. Door een speling van het lot zal hun leven nooit meer hetzelfde zijn. Dankzij het grote succes van zijn boeken, zoals Atonement (2001), waarvan miljoenen zijn verkocht, geldt McEwan als de belangrijkste levende Britse romancier.

Biografie

McEwan, zoon van legerofficier David McEwan, en Rose Lilian Violet (Moore), bracht een groot deel van zijn jeugd door op legerbases in Singapore, Duitsland en Libië. Eenmaal teruggekeerd in Engeland genoot McEwan zijn opleiding aan het prestigieuze Eton College en studeerde Engels aan de Universiteit van Sussex. Daarna werd hij de eerste masterstudent in de studierichting Creatief Schrijven, die aan de Universiteit van East Anglia was opgezet door beroemde schrijvers als Malcolm Bradbury en Angus Wilson.

Lees verder op Wikipedia