Naar het West-Berlijn van 1955 wordt een jonge, wat nai͏̈eve, technisch geschoolde Engelsman gestuurd om deel te nemen aan werkzaamheden voor spionagedoeleinden.
Titel
De brief in Berlijn
Auteur
Ian McEwan
Vertaler
Heleen Ten Holt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The innocent
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2014 | Andere uitgaven
333 p.
ISBN
9789076168968 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 1955 arriveert de jonge Britse technicus Leonard Marnham in Berlijn, decor van nog zichtbare verwoesting uit de Tweede Wereldoorlog en van de Koude Oorlog. Marnham moet meewerken aan een geheim project waarbij Amerikanen en Britten via een tunnel het Russische telefoonverkeer met Moskou willen afluisteren. De bleue Marnham voelt zich belangrijk en machtig en bloeit nog verder op als de vijf jaar oudere, gescheiden Duitse Maria belangstelling voor hem toont. Overdag op zijn werk en 's avonds in de armen van Maria leidt hij een leven zoals hij dat nooit voor mogelijk had gehouden. Het opduiken van Maria's gewelddadige ex-man leidt er echter toe dat Leonards leven hardhandig door elkaar wordt geschud en hij zijn onschuld verliest. Een spannende Koude Oorlogthriller en tevens een psychologische roman waarin McEwan (1948) zoals vaker zijn hoofdpersonen in extreme situaties manoeuvreert en ze aldus voor morele keuzes plaatst. Verfilmd onder de oorspronkelijke titel 'The Innocent'. Vrij k…Lees verder

Over Ian McEwan

Ian McEwan (Aldershot, 21 juni 1948) is een Britse schrijver. Dankzij het grote succes van zijn boeken, zoals Atonement (2001), waarvan miljoenen zijn verkocht, geldt McEwan als de belangrijkste levende Britse romancier.

Biografie

McEwan, zoon van legerofficier David McEwan, en Rose Lilian Violet (Moore), bracht een groot deel van zijn jeugd door op legerbases in Singapore, Duitsland en Libië. Eenmaal teruggekeerd in Engeland genoot McEwan zijn opleiding aan het prestigieuze Eton College en studeerde Engels aan de Universiteit van Sussex. Daarna werd hij de eerste masterstudent in de studierichting Creatief Schrijven, die aan de Universiteit van East Anglia was opgezet door beroemde schrijvers als Malcolm Bradbury en Angus Wilson.

Hij trouwde in 1982 met Penny Allen (een genezeres en astrologe). Dit huwelijk eindigde in 1995 in een vechtscheiding. Daarna huwde hij de journaliste Annalena McAfee, hoofd van de …Lees verder op Wikipedia