Boek
Nederlands

De dagdromer

Ian McEwan (auteur), Gijs Kast (illustrator), Heleen Ten Holt (vertaler)
Als Peter uit het raam kijkt, ziet hij de meest wonderlijke fantasiee͏̈n. Soms lijkt het alsof hij in de huid van mens of dier kruipt. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Fantaseren, Kinderen
Titel
De dagdromer
Auteur
Ian McEwan
Illustrator
Gijs Kast
Vertaler
Heleen Ten Holt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The daydreamer
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2014 | Andere uitgaves
153 p. : ill.
ISBN
9789076168951 (hardback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het enige jeugdboek van de wereldberoemde auteur, waarin werkelijkheid en fictie als in een vlecht verbonden zijn met elkaar. Peter Fortuin is niet dom, hij is een dagdromer. Alles uit de werkelijkheid neemt hem mee op reis door een zevental dromen: o.a. de Slechte Pop die levend wordt en Peter aanvalt, Willem de kat die de rits in zijn buik opent en ‘van ziel wisselt’ met Peter, verdwijncrème die al smerend zorgt voor een onzichtbare vader, moeder en zus en wakker worden als een volwassene (of toch niet?). Iedere droom, ieder verhaal gaat op een verwarrende manier over grenzen van werkelijkheid en fictie heen – wat is waar en wat is niet waar? Herdruk met getekende prenten die evenveel vragen als gevoelens oproepen. Naast het grote aanbod van ‘gemakkelijk te verslinden’ boeken, een boek voor echte lezers, denkers en dromers. Vanaf ca. 12 jaar.

De dagdromer

De Britse auteur Ian McEwan is een grote naam in de literaire wereld, maar dan uiteraard vooral bij volwassenen. 'De dagdromer' is het enige boek dat hij schreef voor kinderen. Het dateert al van 1994, maar nu pas (2014) werd het ook naar het Nederlands vertaald.
Het gaat om een verhalenbundel rond een centraal personage: het tienjarige jongetje Peter Fortuin, dat in zijn hoofd een hele aparte werkelijkheid beleeft en daardoor in zijn omgeving als speciaal wordt bestempeld. Peter is graag alleen, zegt weinig en houdt ervan om naar de lucht te turen en zijn eigen gedachten te denken, een dagdromer dus. Wat er zich allemaal in het hoofd van Peter afspeelt en hoe reëel zijn fantasiewereld voor hem is, wordt in zeven verhalen geïllustreerd. Hij wordt aangevallen door één van de poppen – ‘de slechte pop’ – van zijn zusje Karin, kruipt in de huid van hun oude kater Willem, hij vindt een pot verdwijncrème om zijn soms hinderlijke gezinsleden uit te gommen ... De verhalen worden geïllus…Lees verder

Over Ian McEwan

Ian McEwan (Aldershot, 21 juni 1948) is een Britse schrijver. Hij is een meester in het scheppen van extreme situaties waarin de hoofdpersonen van zijn boeken terechtkomen. Door een speling van het lot zal hun leven nooit meer hetzelfde zijn. Dankzij het grote succes van zijn boeken, zoals Atonement (2001), waarvan miljoenen zijn verkocht, geldt McEwan als de belangrijkste levende Britse romancier.

Biografie

McEwan, zoon van legerofficier David McEwan, en Rose Lilian Violet (Moore), bracht een groot deel van zijn jeugd door op legerbases in Singapore, Duitsland en Libië. Eenmaal teruggekeerd in Engeland genoot McEwan zijn opleiding aan het prestigieuze Eton College en studeerde Engels aan de Universiteit van Sussex. Daarna werd hij de eerste masterstudent in de studierichting Creatief Schrijven, die aan de Universiteit van East Anglia was opgezet door beroemde schrijvers als Malcolm Bradbury en Angus Wilson.

Lees verder op Wikipedia