Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Kat en muis

Ian Rankin (auteur)
In de reeks:
Genre:
Een politieinspecteur in Edinburgh wordt belast met het onderzoek naar de moord op een aantal jonge meisjes.
Titel
Kat en muis
Auteur
Ian Rankin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Knots and crosses
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2002 | Andere uitgaves
222 p.
ISBN
90-245-4442-4

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Schotse auteur Ian Rankin geniet in Groot-Brittannië reeds geruime tijd bekendheid als misdaadauteur. Het achterplat van deze eerste Nederlandse vertaling vermeldt dat Rankin reeds drie keer een Dagger Award, de prijs voor de beste Britse crime, kreeg toegewezen voor zijn Rebus-verhalen, waarvan ondertussen een zevental titels in het Engels zijn verschenen. Inspecteur John Rebus is de vaste waarde in de romans, hoewel hij als vertegenwoordiger en handhaver van de wet niet bepaald een loepzuivere reputatie geniet. Hij drinkt en rookt veel, en bovendien gaat hij gebukt onder een onregelmatig en zelden bevredigend liefdesleven. Deze tekortkomingen, gecombineerd met de dagelijkse portie politiestress, maken hem vaak tot een balorige persoonlijkheid, die het ene ogenblik zijn toevlucht zoekt in grappen en grollen, maar op bevlogen ogenblikken de lezer vertedert door, zoals het een underdog past, menigmaal de hand in eigen boezem te steken. Niets wat des mensen is, is deze held vreemd. …Lees verder
Een moordenaar die in Edinburgh drie meisjes wurgt, stelt de politie voor een raadsel. Bij inspecteur Rebus worden briefjes bezorgd met kruizen van lucifers en touwtjes met speciale knoopjes. Verder is er geen enkele aanwijzing. Het wordt menens als Rebus' dochtertje ontvoerd wordt. Via hypnose komen zijn broer en zijn geliefde iets te weten over Rebus' verleden dat de sleutel tot de oplossing is. Zijn verleden als lid van de SAS en met een mislukt huwelijk is knap met de intrige verweven. Oplossingen door hypnose komen in een verhaal vaak onwerkelijk over, maar de schrijver heeft dat hier goed opgelost. Daarnaast speelt de stad Edinburgh een belangrijke rol, die meer is dan alleen maar decor. Dit is het eerste deel van een populaire serie met John Rebus als rechercheur. In de vertaling mist de lezer het Schotse dialect, maar dat neemt niet weg dat 'Kat en muis' een geslaagd boek is. Pocketeditie.

Over Ian Rankin

CC BY 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Ian Rankin (Fife, 28 april 1960) is een Schotse schrijver van detectiveromans.

Rankin is vooral bekend als schrijver van een zich in Edinburgh afspelende reeks misdaadromans met inspecteur John Rebus in de hoofdrol. Een aantal van deze boeken is bewerkt voor de televisie, met John Hannah en Ken Stott (vanaf 2006) als vertolker van het personage van Rebus.

Biografie

Ian Rankin komt voor in McCall Smithss boek “44 Scotland Street” uit 2004.

Rankin heeft bekendgemaakt dat hij na het schrijven van zijn laatste Rebus boek, in november 2006, gaat beginnen aan het meerdelige stripverhaal Hellblazer.

Persoonlijk

Ian Rankin woont in Edinburgh met zijn vrouw, die hij leerde kennen op de universiteit en in waar hij 1986 mee trouwde, en hun twee zonen.

Ze woonden een aantal jaren in de wijk Merchiston/Morningside, vlakbij auteurs als JK Rowling, Alexander McCall Smith…Lees verder op Wikipedia

Suggesties