Boek
Nederlands

Voor dat geheim ben ik te klein

Ilona Lammertink (auteur), Nynke Mare Talsma (illustrator)
+1
Voor dat geheim ben ik te klein
×
Voor dat geheim ben ik te klein Voor dat geheim ben ik te klein
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Joost kan al goed geheimpjes bewaren. Maar als zijn oppas Frank bij het badderen aan hem zit en zegt dat dit geheim moet blijven, vindt hij dat heel moeilijk. Prentvertelling met kleurenillustraties en informatie voor opvoeders over seksueel misbruik. Om voor te lezen en over te praten, vanaf ca. 4 t/m 8 jaar.
Onderwerp
Seksueel misbruik
Titel
Voor dat geheim ben ik te klein
Auteur
Ilona Lammertink
Illustrator
Nynke Mare Talsma 1975-
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2015
[26] p. : ill.
ISBN
9789044826487 (hardback)
Plaatsingssuggestie
323.4 (SISO) Gevoelens - Gedrag (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Joost vindt het leuk dat anderen hem geheimpjes vertellen. Totdat zijn oppas Frank bij het badderen aan hem zit en zegt dat dit een geheim moet blijven. Joost is bang door wat er is gebeurd en door Franks dreigementen. Gelukkig hebben zijn ouders al snel door dat er iets is met Joost en durft Joost het toch te vertellen. Deze prentvertelling over seksueel misbruik is geschreven door een integratief kindertherapeute. Het misbruik door de oppas wordt beschreven (kusjes op de billen, de plasser vasthouden), maar niet getoond in de illustraties. Het boek beoogt misbruik bespreekbaar te maken. De tegenstelling ‘leuke geheimen’ en ‘geheimen die niet leuk zijn’ sluit aan bij hoe veel opvoeders hun kinderen leren dat je sommige geheimen, zoals seksuele handelingen, juist wél moet vertellen. Dat maakt dit boek geschikt als onderdeel van de seksuele opvoeding en voor gebruik in bijvoorbeeld therapiesituaties. De paginagrote kleurenillustraties, waarin ook kindertekeningen zijn opgenomen, sluite…Lees verder

Voor dat geheim ben ik te klein

Dit is een boekje om seksueel misbruik bespreekbaar te maken met kinderen. Onder begeleiding is dit boek geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. Die begeleiding is erg belangrijk. Het boek neemt immers vreemde wendingen wanneer dit misbruik aan de orde is. Wanneer je hierop niet bent voorbereid is het best wel even schrikken. Toch is het belangrijk om aan kinderen duidelijk te maken dat niet elk geheim even oké is. Wanneer je er bang van wordt, dan mag je het best aan je mama of papa vertellen. Deze boodschap wordt in dit kinderboek duidelijk gegeven.

Het is geen boek om zomaar voor de lol voor te lezen. Het verhaal zelf is nogal magertjes en ook de tekeningen zijn niet bijzonder mooi. Maar het doel van het boek wordt wel bereikt. Ook de informatie voor volwassenen die je op de laatste pagina’s kan vinden is correct, voor zowel België als Nederland, wat een grote meerwaarde kan betekenen voor volwassenen die met dit probleem geconfronteerd worden.