Daisy
Nederlands

Harde noten

Ilse De Keyzer (auteur), Lieve Bruynooghe (verteller)
+1
Harde noten
×
Harde noten Harde noten
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Na de scheiding van haar ouders verhuist Kaat met haar moeder en broertje naar de stad. Op haar nieuwe school wordt ze wegens haar verlegenheid en werklust gepest. Wanneer ze vervelende e-mails ontvangt, voelt ze zich nergens meer veilig.
Titel
Harde noten
Auteur
Ilse De Keyzer
Verteller
Lieve Bruynooghe  (inlezer)
Taal
Nederlands
Editie
1
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2012
1 cd
Speelduur
1:54
Oorspr. uitgever
Clavis
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem Wordt vervolgd door Papieren vriendin

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 3 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kaat (13) verhuist na de scheiding van haar ouders samen met haar moeder en haar broer Sep naar de stad. Op hun nieuwe school vindt Kaat het behoorlijk moeilijk om nieuwe vrienden te maken. Ze is een ijverige leerling die ook nog eens van Latijn, tekenen en muziek houdt; een buitenbeentje dus in de ogen van haar klasgenoten. Kaat voelt zich onzeker, weet niet van zich af te bijten en wordt het slachtoffer van pesterijen in de klas. Als het ook nog eens escaleert tot cyberpesten moet ze hulp zoeken. Maar wie kan haar helpen? De Vlaamse auteur schreef met dit debuut een actueel verhaal dat aansluiting zoekt bij de leefwereld van de kinderen. Helaas voel je te vaak de volwassen visie in het verhaal. Het is soms te uitleggerig en te beschrijvend en het perspectief van de alwetende verteller verhindert dat de jonge lezer zich echt door het verhaal kan laten meeslepen. Toch laat het zich wel vlot lezen, mede door de korte hoofdstukken die zorgen voor vaart in het verhaal. Vanaf ca. 11 jaar.

Harde noten

De ouders van Kaat en Sep gaan uit elkaar. Kaat en Sep verhuizen samen met hun moeder naar de stad. Broer Sep vindt al gauw zijn draai in zijn nieuwe omgeving, maar Kaat heeft het moeilijker. Een verlegen meisje op een nieuwe grote school wordt als een buitenbeentje bekeken, het gebeurt wel vaker. Maar in dit geval gaat het helemaal de verkeerde kant op: Kaat wordt gepest door haar klasgenoten en de juf komt niet tussenbeide. Als het pesten omslaat in cyberpesten weet Kaat echt niet meer wat ze nog moet doen.In dit boek wordt een actueel probleem aangeklaagd. Cyberpesten is onzichtbaar maar sterk aanwezig in onze maatschappij. Ilse de Keyzer komt, naar eigen zeggen, als leerkracht vaak in aanraking met dergelijke manier van pesten.
Clavis gaf de laatste tijd een aantal boeken uit voor deze leeftijdsgroep (11+), een soort probleemromans voor jongere tieners. Het genre blijft populair, maar doordat de boeken toch ietwat eenvoudiger geschreven zijn, blijft een uitgebreide uitwerkin…Lees verder