Boek
Nederlands
Armoede betekent hier de geestelijke armoede, waaraan een aantal welgestelde burgers aan het begin van de 20e eeuw lijden.
Onderwerp
Familie
Titel
Armoede
Auteur
Ina Boudier-Bakker
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 2000 | Andere uitgaves
507 p.
ISBN
90-417-0209-1

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 10 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De familie Terlaet geniet van een maatschappelijk aanzien, maar onder de schijnbare welstand woekeren familiale problemen. Eenzaamheid, een onmogelijke liefde, overspel en dood drijven de familie steeds verder uit elkaar. Vader Terlaet, die na een ongelukkig huwelijk alleen met zijn zoon Paul is achtergebleven, probeert een bindmiddel te zijn. Maar wanneer de kinderen hem opzoeken en hij wat brokken probeert te lijmen, ondervindt niemand echt steun van hem. Wanneer hij sterft, valt de familie uit elkaar en gaat iedereen zijn weg.

Deze burgerlijke familieroman verscheen voor het eerst in 1909 en speelt zich af in het milieu van de gegoede burgerij omstreeks 1900. Armoede draagt duidelijk naturalistische sporen. Het handelen van de personages wordt ingeperkt door de familiegenen en het milieu waarin ze zijn opgegroeid. Een steeds aanwezig fin-de-sièclegevoel belet dat ze iets aan hun situatie verbeteren. Zwaarmoedigheid en geestelijke armoede verlammen hun handelen en mak…Lees verder
Onverkorte heruitgave van deze bekende familie-roman. Het tekent een rijke familie, die toch - geestelijk - in grote armoede verkeert. Hoe verder het verhaal vordert, hoe meer de onttakeling van de zorgvuldig opgehouden 'familie-eenheid' duidelijk wordt. Qua stijl en sfeertekening enigszins verwant aan Louis Couperus, met dit verschil, dat Ina Boudier-Bakker ten slotte uitzicht geeft op een betere toekomst voor de meeste betrokkenen. Schitterende, op hoog peil staande, roman. Breedvoerige stijl; duidelijk tijdsbeeld (begin 20ste eeuw). Voor 'geschoolde' lezers. Formaat tussen paperback en pocket; kleine druk, krappe marge.

Over Ina Boudier-Bakker

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Herbert Behrens / Anefo

Klaziena ("Ina") Boudier-Bakker (Amsterdam, 15 april 1875 – Utrecht, 26 december 1966) was een Nederlandse schrijfster van romans. Haar bekendste werk is De klop op de deur uit 1930.

Levensloop

Ina Bakker trouwde op haar 27ste met Henry Boudier, directeur van de PTT. Vanwege zijn werk verhuisden ze regelmatig, zo woonden ze in Utrecht, Vianen, Aerdenhout en Groningen. In 1929 keerde ze weer terug naar Utrecht.

In 1902 schreef ze haar debuut, de novelle Machten, maar ze veroverde pas echt haar plaats tussen de vooraanstaande Nederlandse auteurs met haar roman Armoede, die zij in de jaren 1907-1909 in Utrecht schreef. Ook daar schreef ze in 1930 haar nu bekendste boek, De klop op de deur, dat in 1970 werd bewerkt voor de televisie (De klop op de deur, televisieserie 1970-1971). Tijdens de Tweede Wereldoorlog legde zij elke daad van terreur vast in verzen, die ze vlak na de oorlog heeft voorgedrag…Lees verder op Wikipedia