Boek
Nederlands

Twee meisjes en het geluk

Inez Van Loon (auteur)
+1
Twee meisjes en het geluk
×
Twee meisjes en het geluk Twee meisjes en het geluk

Twee meisjes en het geluk

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Mei groeit op in het China van begin 1900. Ze droomt ervan om potterbakker te worden, maar dat mogen alleen jongens. Haar achterkleindochter, de Amsterdamse Lin, krijgt op haar 14de verjaardag een geheimzinnig kistje. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Twee meisjes en het geluk
Auteur
Inez Van Loon
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2010
126 p.
ISBN
9789044812381 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Mei en Lin zijn twee meisjes die opgroeien in een totaal andere wereld. Mei is geboren in China, ongeveer twee eeuwwisselingen geleden. Ze is de tweede Dochter van een pottenbakker. Haar grootste droom is om later zelf pottenbakster te worden, maar dat is zeer tegen de wil van haar familie. Meisjes worden verondersteld te trouwen, te weven en te borduren. Om een goede partij te vinden moet Mei bovendien voldoen aan het gangbare schoonheidsideaal en haar voeten laten inbinden. Nooit zal Mei dan nog kunnen spelen met haar zusje of haar neef Ping.
Mei's achterkleindochter Lin woont in het Chinatown van Amsterdam, anno 2010. Zij is volgens haar ouders een 'banaan', een scheldnaam die de Chinezen geven aan hun kinderen als die te veel verwesteren: bananen zijn geel vanbuiten, maar wit vanbinnen.
Om de beurt vertelt Inez van Loon de lotgevallen van de twee meisjes. Met heel veel inlevingsgevoel beschrijft ze de problemen die Mei ondervindt als ze weerstand probeert te bieden tegen de …Lees verder
Het Chinese meisje Mei woont op het platteland in China vlak na 1900. In deze tijd mogen vrouwen niet werken en worden hun voeten afgebonden. Maar Mei droomt ervan om pottenbakster te worden. Aan het begin van de 21e eeuw woont haar achterkleindochter Lin in Nederland. Hoewel ze zich Nederlands voelt, blijft haar Chinese cultuur ook voelbaar. De perspectieven tussen de twee meisjes worden om en om in aparte hoofdstukken beschreven; de hoofdstukken van de Chinese Mei staan cursief. Duidelijk wordt dat door de jaren heen veel is veranderd, maar dat sommige dingen hetzelfde zijn gebleven. Het omslag is tweezijdig en lijkt daardoor twee covers te hebben: een met Lin en een met Mei. Achter in het boek zijn noten opgenomen, waarin Chinese woorden of gewoonten worden toegelicht. Mooi geschreven en toegankelijk kinderboek, verschenen in de reeks 'Girls only', over de Chinese cultuur. Vanaf ca. 12 jaar.