De grote reis van kleine schildpad

Inge Bergh (auteur), Inge Misschaert (auteur), Kristina Ruell (illustrator)
+1
De grote reis van kleine schildpad
×
De grote reis van kleine schildpad De grote reis van kleine schildpad
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
De kleine Yomi is erg ziek. Zijn moeder draagt hem over het Afrikaanse platteland naar een dokter in de stad. Onderweg vertelt ze hem een verhaal over een schildpad die ervan droomt te vliegen.
Titel
De grote reis van kleine schildpad
Auteur
Inge Bergh Inge Misschaert
Illustrator
Kristina Ruell
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2012 | Andere uitgaven
[24] p. : ill.
ISBN
9789058387875 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Ziek - Gezond (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Yomi woont in Afrika. Op een dag is hij zo ziek dat hij naar het ziekenhuis moet in de stad. Samen met mama begint hij aan de moeizame tocht naar de stad. Onderweg vertelt mama het verhaal over de kleine schildpad die heel graag wil vliegen. Warm, sfeervol verhaal met als boodschap dat als je iets heel graag wilt, en je je best doet, je wens op een dag kan uitkomen. Weinig tekst, prettig leesbaar vetgedrukt lettertype. Afwisseling in kleur en typografie tussen het verhaal dat verteld wordt en het gesprek tussen mama en Yomi. De mooie, kleurrijke illustraties van dit vierkante prentenboek passen bij de sfeer van het verhaal en het land waarin het zich afspeelt. De twee verhaallijnen zijn in de illustraties terug te vinden. Mooie uitgave die goed te gebruiken is binnen het thema Afrika. Vanaf ca. 4 jaar.

De grote reis van kleine schildpad

Ergens in Afrika, ver weg van alle grote steden, is kleine Yomi heel erg ziek. Er is geen dokter in de buurt en omdat hij alsmaar zieker wordt, gaat mama met de zieke Yomi op haar rug te voet naar het ziekenhuis. De weg is lang en om de tijd te korten en Yomi bij bewustzijn te houden vertelt mama over de schildpad. Dan volgt een dialoogverhaal. Mama begint over de schildpad die heel graag vliegen wou en Yomi vult aan. De interventies van Yomi worden alsmaar minder en klinken zwakker. Mama maant hem aan om net als de schildpad vol te houden. Nipt op tijd komen ze in het ziekenhuis. Yomi heeft geluk gehad. 'Het was een hele reis maar we hebben het gehaald', zegt mama. Yomi weet alvast wat hij later worden wil: dokter.
Een mooi verhaal over de nood aan gezondheidszorg in Afrika. Het zal jonge kinderen helpen te beseffen dat kinderen het niet overal even goed hebben als zij. De prenten zijn heel sfeervol, in de gepaste warme tinten.

Over Inge Bergh

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Inge Bergh

Inge Bergh (Blankenberge, 16 maart 1974) is een Belgisch schrijfster van kinderboeken.

Leven

Tijdens haar studie moderne talen ontdekte Bergh haar voorliefde voor geschiedenis en literatuur. Daarna startte ze een opleiding Vertaler-Tolk (Engels-Russisch), maar stopte vroegtijdig. In 1996 trok ze voor een jaar naar Engeland om te werken als gastvrouw in een hotel.

Werk

Bergh begint haar schrijfcarrière als hobby op haar 16e jaar. Ze schrijft een dagboek over een dramatische periode in haar leven. Dat dagboek ligt aan de basis van haar debuut in 1997, de jeugdroman Vertel het aan niemand, die goed ontvangen wordt. Ze haalt inspiratie voor haar boeken uit verschillende maatschappelijke thema’s, haar eigen leefwereld en andere kunsten. Haar werk heeft een grote variatie in genre en ze schrijft voor verschillende leeftijden. Van het prentenboek Spoken bestaan niet, met illustraties van …Lees verder op Wikipedia