Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Finn, of Hoe de zomer naar gras rook

Inge Misschaert (auteur), Greet Bosschaert (illustrator)

Finn, of Hoe de zomer naar gras rook

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Nau heeft weinig vrienden. Maar vorige zomer dook opeens Finn op. Hij is voor haar een avontuurlijk, ondernemend en soms grenzen overschrijdend seizoensvriendje, die zijn eigen verhalen verzint en haar met zijn plagerijen soms de stuipen op het lijf jaagt.
Titel
Finn, of Hoe de zomer naar gras rook
Auteur
Inge Misschaert
Illustrator
Greet Bosschaert
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2011
87 p. : ill.
ISBN
9789058387325 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Nau (ik-figuur), die eigenlijk Naomi heet, heeft weinig vrienden. Maar vorige zomer dook opeens Finn op. Hij wordt voor haar een avontuurlijk, ondernemend en soms grenzen overschrijdend seizoensvriendje, die zijn eigen verhalen verzint en haar met zijn plagerijen soms de stuipen op het lijf jaagt. Hij is poëtisch ('Vind je ook niet dat de zomer naar gras ruikt?'; 'De zomer begint te hollen') en heeft een hang naar het rituele. Ze trekken samen op en beleven kleine avontuurtjes, zoals het verblijven in geheime schuilplaatsen, het vangen van een vis, jagen op een koe en zwemmen in een meertje. Daarbij voeren ze gesprekjes op een toon die lijkt op een naar verliefdheid neigende genegenheid. Dat maakt het verhaal poëtisch en op een aparte wijze spannend. Dit vraagt, evenals de diverse flashbacks, wel enige ervaring van de lezers. Bovendien vullen de twintig pagina’s met zwart-witte illustraties (pentekeningen ingevuld met waterverf) niet alles voor hen in. Voor betere lezers vanaf ca. 8 j…Lees verder

Finn of hoe de zomer naar gras rook

Vorige zomer ontmoette Naomi, alias Nau, Finn. Finn is een kwajongen die alles durft. Wanneer Naomi bij Finn is, voelt ze zich bijzonder en durft ze, onder aanmoediging van Finn, alles aan. Wanneer Finn er niet is, voelt Nau zich eenzaam. Dan droomt ze weg en denkt ze aan de momenten die ze samen beleefden: een oude schuur openbreken, in de rivier gaan plonsen, samen naar de wolken staren. Aan het einde van de zomer moet Finn weer weg. Maar de leegte die Finn achter laat, zal gauw weer opgevuld worden. Door wie of wat? Om dit te weten te komen moet je het boek lezen.
Wanneer je dit boek leest, word je gewoon vrolijk! De belevenissen zijn zo gewoon en de vriendschap tussen de twee hoofdpersonages is zo mooi en eenvoudig verwoord dat elk kind die dit boek leest zichzelf zal herkennen en stilletjes hoopt om ook zo een vriend als Finn te hebben.
Het verhaal is in een heldere taal geschreven. Het lettertype is iets groter dan normaal, er is veel ruimte gelaten tussen de woorden…Lees verder

Over Inge Misschaert

Inge Misschaert (Sint-Andries, 5 januari 1974) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Misschaert groeide op in Kortrijk. Als kind las ze veel en schreef toen haar eerste verhalen. Ze studeerde Germaanse talen in Kortrijk en Leuven. Toen ze in Leuven het vak over kinder- en jeugdliteratuur volgde, herontdekte ze haar passie voor jeugdboeken en begon ze opnieuw te schrijven. Ze geeft halftijds Nederlands in een middelbare school. De andere helft van de tijd schrijft ze.

Werk

Misschaert begint haar carrière als jeugdauteur met een aantal Vlaamse Filmpjes. In 2003 verscheen haar eerste verhaal, De opa-rovers. Later volgden De kleine clown en Maboel. Haar eerste jeugdboek, Bioboy, verscheen in 2007. Het vertelt het verhaal over Floris die strijdt tegen het kappen van een plaatselijk bos en verschijnt in een reeks die zich richt tot aarzelende lezers.

Het…Lees verder op Wikipedia

Suggesties