Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Heb geluk

Inge Misschaert (auteur), Riske Lemmens (illustrator)
+1
Heb geluk
×
Heb geluk Heb geluk
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Er is iets naars gebeurd waardoor Jinke niet meer kan praten. Het heeft te maken met de dood van haar zus Jutta. Omdat haar moeder niet langer tegen de zwijgende Jinke kan, logeert Jinke bij haar oma. Met sfeervolle illustraties. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Dood, Rouwproces
Titel
Heb geluk
Auteur
Inge Misschaert
Illustrator
Riske Lemmens
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2014
75 p. : ill.
ISBN
9789058389688 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Er is iets naars gebeurd waardoor Jinke niet meer kan praten. Het heeft te maken met de dood van haar zus Jutta. Bij alles wat ze doet, hoort Jinke in gedachten commentaar van Jutta. Omdat haar moeder niet langer tegen de zwijgende Jinke kan, logeert Jinke bij haar oma. Langzaam herstelt Jinke en komen we te weten waarom Jinke zo van slag is door de dood van haar zus. Mooie ingetogen vertelling waarbij tekeningen en tekst allebei erg belangrijk zijn, omdat zij elkaar versterken. De voor Jinke onuitsprekelijke woorden zweven op de tekeningen als het ware om Jinke heen. De niet helemaal uitgewerkte, maar duidelijke afbeeldingen van de zeer aangeslagen Jinke in blauwgrijs worden als het ware begeleid door zowel rode als grijze lijnen waarin de aandachtige kijker commentaar van Jutta herkent. Dit bijzondere boek over verwerking van schuld en verdriet verdient alle aandacht. Volgens de uitgever is het boek geschikt voor kinderen vanaf ca. 9 jaar. Iets oudere kinderen zullen waarschijnlijk …Lees verder

Heb geluk

Dit boek is bijzonder. Met tekst en tekeningen grijpt het je even bij de keel. Misschien wel net zoals Jinke bij de keel gegrepen werd en ze nu geen woorden meer kan vinden. Haar moeder wordt er wanhopig van. Ze brengt Jinke naar haar grootmoeder, een vrouw met engelengeduld.

Beetje bij beetje laat moe Jinke weten dat zij er gewoon mag zijn. En omdat Jinke mag zijn wie ze is, ziet ze doorheen het verhaal de kans om zichzelf terug te worden. Een kans ook om haar verlies een plaatsje te geven. Want hoewel haar zus Jutta in het begin zeer aanwezig is, zullen we naar het einde van het boek begrijpen dat de dood van Jutta een groot gemis voor Jinke is. We volgen hoe Jinke deze dood een plaats geeft en beleven dit mee aan de hand van mooi verwoorde beelden en prachtige illustraties in twee kleuren. Wanneer we goed kijken merken we dat Jutta de rode kleur is die met lijnen doorheen dit boek loopt. De illustraties willen ons meer vertellen dan dat we op het eerste zicht zouden d…Lees verder

Over Inge Misschaert

Inge Misschaert (Sint-Andries, 5 januari 1974) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Misschaert groeide op in Kortrijk. Als kind las ze veel en schreef toen haar eerste verhalen. Ze studeerde Germaanse talen in Kortrijk en Leuven. Toen ze in Leuven het vak over kinder- en jeugdliteratuur volgde, herontdekte ze haar passie voor jeugdboeken en begon ze opnieuw te schrijven. Ze geeft halftijds Nederlands in een middelbare school. De andere helft van de tijd schrijft ze.

Werk

Misschaert begint haar carrière als jeugdauteur met een aantal Vlaamse Filmpjes. In 2003 verscheen haar eerste verhaal, De opa-rovers. Later volgden De kleine clown en Maboel. Haar eerste jeugdboek, Bioboy, verscheen in 2007. Het vertelt het verhaal over Floris die strijdt tegen het kappen van een plaatselijk bos en verschijnt in een reeks die zich richt tot aarzelende lezers.

Het…Lees verder op Wikipedia