Boek
Nederlands

De honderd van Heytze : zijn beste gedichten, zelf gekozen en toegelicht

Ingmar Heytze (auteur)
+1
De honderd van Heytze : zijn beste gedichten, zelf gekozen en toegelicht
×
De honderd van Heytze : zijn beste gedichten, zelf gekozen en toegelicht De honderd van Heytze : zijn beste gedichten, zelf gekozen en toegelicht

De honderd van Heytze : zijn beste gedichten, zelf gekozen en toegelicht

Keuze uit de gedichten van Ingmar Heytze (1970), gebaseerd op het succes daarvan tijdens optredens, met bij elk gedicht een toelichtende tekst van de dichter.
Titel
De honderd van Heytze : zijn beste gedichten, zelf gekozen en toegelicht
Auteur
Ingmar Heytze 1970-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2021
240 p.
ISBN
9789463810678 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 19 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boek bevat de honderd tijdens zijn optredens best overkomende gedichten uit eigen werk van Ingmar Heytze (1970), gekozen door hemzelf. Elk gedicht, op de rechterpagina afgedrukt, is telkens op de linkerpagina voorzien van een toelichting die gebaseerd is op wat hij er op het podium over vertelt. De verzen zijn ingedeeld volgens thema’s als dood, liefde en vertalingen. Heytzes poëzie is transparant, vertellend van toon en eenvoudig van woordkeuze, geschikt dus voor een relatief groot publiek, maar kent ook geraffineerde verschuivingen in de werkelijkheid. Veel van de begeleidende teksten boeien eveneens; ze zijn prikkelend, leerzaam en humoristisch (incl. milde zelfspot), strekken zich tot werk van collega’s uit en verlenen meestal extra glans aan de betreffende gedichten. Er is maar één voorbehoud: liefst 77 van de 100 stuks staan ook al in ‘Voor de liefste onbekende’, zijn enkele jaren geleden verschenen verzamelbundel! Deze overlapping wordt niet voldoende gecompenseerd door de …Lees verder

Over Ingmar Heytze

Ingmar Heytze (Utrecht, 16 februari 1970) is een Nederlandse dichter en schrijver.

Carrière

Heytze begon op 15-jarige leeftijd met dichten. Hij studeerde Algemene Letteren (tegenwoordig Taal- en Cultuurstudies) in zijn geboortestad Utrecht, met als specialisatie Communicatiekunde. In 1997 debuteerde hij met De allesvrezer en trad hij ook op tijdens de Nacht van de Poëzie. In het culturele seizoen 1999-2000 was hij de eerste "huisfilosoof" van het Utrechtse Centraal Museum.

Heytze rekent men tot de zogenaamde Utrecht Maffia, een groep van Utrechtse schrijvers en columnisten, waartoe ook Manon Uphoff, Ronald Giphart, Jerry Goossens en Jack Nouws gerekend worden. Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw kwam deze groep schrijvers onregelmatig samen in Theatercafé De Bastaard. Het bestaan van deze groep is door de leden altijd ontkend.

Als freelance journalist werkte hij ond…Lees verder op Wikipedia