Boek
Nederlands

Elders in de wereld

Ingmar Heytze (auteur)

Elders in de wereld

In 'Elders in de wereld' buigt Ingmar Heytze zich over indianen, diplomaten, brandkastkrakers, gangsters en meubelboulevards. Lenig klimt hij over schuttingen en vouwt hij herinneringen open. Liefdes, vrienden en volslagen onbekenden verdwijnen broederlijk aan de horizon. Tegelijkertijd werkt de dichter noest aan zijn eigen afwezigheid en laat zich de vergetelheid in sturen door een TomTom die in
Titel
Elders in de wereld
Auteur
Ingmar Heytze 1970-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Podium, 2008
59 p.
ISBN
9789057590498

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 22 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ingmar Heytze geniet als dichter een zekere populariteit, maar tegelijk wordt hij door heel wat critici niet echt ernstig genomen. Dat ligt vooral aan de wijze waarop de dichter voor zijn poëzie een doordeweeks taalgebruik hanteert, wars van alle kneepjes van de traditionele poëzietechniek. Tegelijk echter wil Heytze met zijn verzen meer bieden dan enkel verhaaltjes of herinneringen. Vaak ontwikkelt hij in zijn poëzie filosofische ideeën, laat hij zien hoe wij denken over o.a. liefde, geluk en dood. Daartoe krijgt wat hij schrijft vaak een extra betekenis. De dichter werkt naar een pointe toe, zorgt voor verrassingen en verschuivingen in zijn vers, polijst de taal tot ze meer zegt dan enkel de directe boodschap. Toch is deze poëzie sterk ongelijkmatig, aangezien lang niet alle teksten diezelfde noodzakelijkheid in zich dragen. Vaak is de fascinatie van voorbijgaande aard, laat staan dat er sprake is van een nood om deze verzen te blijven herlezen. In dat opzicht is Heytze misschien wa…Lees verder
Ingmar Heytze (38) publiceerde (onder meer) zes dichtbundels. In deze nieuwe bundel (49 gedichten) vinden we hem 'op zijn grappigst én grimmigst', zo wordt ons in de achterflaptekst beloofd. Maar daarmee doen we Heytze tekort. Ja, soms probeert hij grappig te zijn, zoals in de openingsregel: 'Op deze plaats hoort een ander gedicht. / Dat komt, ik kan mijn handschrift / niet meer lezen.' Daar staat dan weer het slotgedicht tegenover - 'Omdat ik dacht dat je het leven krijgt op zicht'- dat allesbehalve grappig is. Heytze schrijft over de dood ('Ik denk dat ik nog steeds op zoek ben / naar een remedie tegen de dood') en over verlangen naar een gelukkig, ongecompliceerd bestaan: 'Je was kind en alles was er, weet je nog, bijna niemand was dood / en je was zo klein als de wereld om je heen'. Dit gedicht (Achter de schutting) nam Dolf Zwerver als uitgangspunt voor het schilderij dat we zien op de voorkant van deze bundel, die ons soms werkelijk 'elders in de wereld' brengt.

Over Ingmar Heytze

Ingmar Heytze (Utrecht, 16 februari 1970) is een Nederlandse dichter en schrijver.

Carrière

Heytze begon op 15-jarige leeftijd met dichten. Hij studeerde Algemene Letteren (tegenwoordig Taal- en Cultuurstudies) in zijn geboortestad Utrecht, met als specialisatie Communicatiekunde. In 1997 debuteerde hij met De allesvrezer en trad hij ook op tijdens de Nacht van de Poëzie. In het culturele seizoen 1999-2000 was hij de eerste "huisfilosoof" van het Utrechtse Centraal Museum.

Heytze rekent men tot de zogenaamde Utrecht Maffia, een groep van Utrechtse schrijvers en columnisten, waartoe ook Manon Uphoff, Ronald Giphart, Jerry Goossens en Jack Nouws gerekend worden. Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw kwam deze groep schrijvers onregelmatig samen in Theatercafé De Bastaard. Het bestaan van deze groep is door de leden altijd ontkend.

Als freelance journalist werkte hij ond…Lees verder op Wikipedia