Boek
Nederlands

Het beste en de rest

Ingmar Heytze (auteur)
+1
Het beste en de rest
×
Het beste en de rest Het beste en de rest

Het beste en de rest

Keuze uit het werk van de Nederlandse dichter (1970- ); met cd.
Titel
Het beste en de rest
Auteur
Ingmar Heytze 1970-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Podium, 2006
71 p. : ill. + cd
ISBN
90-5759-160-X 9789057591600

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 17 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ingmar Heytze heeft al een aanzienlijke poëtische productie op zijn naam. Blijkbaar schrijft de dichter gemakkelijk en kan hij rekenen op een trouw lezerspubliek. Ook zijn vele optredens hebben hem een ruime populariteit bezorgd. Na zeven bundels werd het daarom tijd voor een beperkte selectie uit zijn oeuvre. Daarvoor stond de dichter zelf in, en naar eigen zeggen liet hij zich bijstaan door een raad van trouwe lezers en vrienden. Het resultaat wordt nogal pompeus, maar tegelijk ironisch, voorgesteld als Het beste en de rest. De poëzie van Heytze vertoont eveneens diezelfde dualiteit van ernst en ironie. De dichter behandelt namelijk de klassieke thema's van de poëzie - liefde, onzekerheid, geluk en dood - maar kan dat vandaag enkel nog doen door zijn eigen positie te ondergraven. In die zin spreekt uit deze lyriek een sterk gevoel van romantiek, maar tegelijk ook het besef dat het om 'literatuur' als ervaring gaat. Dat impliceert meteen dat Heytze vaak het schrijven van liter…Lees verder
Bloemlezing uit zeven reeds verschenen bundels van de Nederlandse dichter (1970). Er gaat een instructief dichtersportret aan vooraf en een cd met live publiek is bijgevoegd. Met duidelijke stem, zonder pathos en met goed getimede pauzes leest Ingmar Heytze hierop zelf zijn poëzie. Er zijn wellicht weinig dichters zoals hij: angsthazen, voortdurend in paniek "omdat ik steeds van alles doe en niets begrijp". Maar er zijn er zeker niet veel die zo overtuigend wanhoop kunnen ombuigen tot lichtheid, barre twijfels invoelbaar maken via goudeerlijke portretjes, gevat in trefzeker ritme en eigenzinnig rijm. De bundel bevat ook allusies op bestaande toppers uit de Nederlandse dichtkunst, maar deze versterken weer vooral het eigen geluid: amusant, hilarisch en vaak ontroerend.

Over Ingmar Heytze

Ingmar Heytze (Utrecht, 16 februari 1970) is een Nederlandse dichter en schrijver.

Carrière

Heytze begon op 15-jarige leeftijd met dichten. Hij studeerde Algemene Letteren (tegenwoordig Taal- en Cultuurstudies) in zijn geboortestad Utrecht, met als specialisatie Communicatiekunde. In 1997 debuteerde hij met De allesvrezer en trad hij ook op tijdens de Nacht van de Poëzie. In het culturele seizoen 1999-2000 was hij de eerste "huisfilosoof" van het Utrechtse Centraal Museum.

Heytze rekent men tot de zogenaamde Utrecht Maffia, een groep van Utrechtse schrijvers en columnisten, waartoe ook Manon Uphoff, Ronald Giphart, Jerry Goossens en Jack Nouws gerekend worden. Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw kwam deze groep schrijvers onregelmatig samen in Theatercafé De Bastaard. Het bestaan van deze groep is door de leden altijd ontkend.

Als freelance journalist werkte hij ond…Lees verder op Wikipedia