Boek
Nederlands

Het geluid van de lente : lentegedichten

Ingmar Heytze (inleider), Harold De Croon (samensteller)
Bloemlezing van gedichten over de lente van hedendaagse Nederlandstalige dichters.
Onderwerp
Lente
Titel
Het geluid van de lente : lentegedichten / ingeleid door Ingmar Heytze ; samenstelling Harold de Croon ... [et al.]
Inleider
Ingmar Heytze 1970-
Samensteller
Harold De Croon
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij 521, 2001
93 p.
ISBN
90-805097-8-7

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 17 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tussen de vele bloemlezingen met gedichten rond een thema die de laatste tijd verschijnen, kon een viertal met Nederlandstalige seizoengedichten niet uitblijven. Eerder verschenen al 'De geur van ieder najaar' en 'De aanblik van de winter'*, binnenkort te volgen door 'Het broeien van de zomer'. En nu dan 'Het geluid van de lente', kort ingeleid door de jonge dichter Ingmar Heytze en samengesteld door Harold de Croon en Arjan Weenink. Hun selectie geven ze in een rangschikking van januari tot juni, deels af te lezen, deels te raden aan de inhoud van de verzen. Dit geeft een bonte mengeling van stijlen te zien, ook al gaat men niet ver terug in de tijd. Vrij wat werk is van recente datum, zelfs uit 2001. De omvang is 69 gedichten van evenzoveel dichters. Heel divers van benadering: van licht, speels en verrukt tot gepijnigd, boos en dwars door de tegenspraak van lente en dood.

Over Ingmar Heytze

Ingmar Heytze (Utrecht, 16 februari 1970) is een Nederlandse dichter en schrijver.

Carrière

Heytze begon op 15-jarige leeftijd met dichten. Hij studeerde Algemene Letteren (tegenwoordig Taal- en Cultuurstudies) in zijn geboortestad Utrecht, met als specialisatie Communicatiekunde. In 1997 debuteerde hij met De allesvrezer en trad hij ook op tijdens de Nacht van de Poëzie. In het culturele seizoen 1999-2000 was hij de eerste "huisfilosoof" van het Utrechtse Centraal Museum.

Heytze rekent men tot de zogenaamde Utrecht Maffia, een groep van Utrechtse schrijvers en columnisten, waartoe ook Manon Uphoff, Ronald Giphart, Jerry Goossens en Jack Nouws gerekend worden. Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw kwam deze groep schrijvers onregelmatig samen in Theatercafé De Bastaard. Het bestaan van deze groep is door de leden altijd ontkend.

Als freelance journalist werkte hij ond…Lees verder op Wikipedia

Suggesties